Idén is elindul a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba

A zarándokvonat május 17-én indul és pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők.

KultúraMW 2024. 02. 22. csütörtök2024. 02. 22.

Kép: Zarándokok érkeznek a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló össznemzeti zarándokvonathoz a Keleti pályaudvaron 2022. június 3-án, Fotó: Balogh Zoltán, Forrás: MTI

Zarándokok érkeznek a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló össznemzeti zarándokvonathoz a Keleti pályaudvaron 2022. június 3-án
Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI

A négynapos program legfontosabb eseményei a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója elmondta: 

az idei program újdonsága, hogy a két zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört.

A tervek szerint 16 kocsiból étkezőkocsiból álló össznemzeti zarándokvonatot a Tamási Áron emlékére felmatricázott mozdony fogja húzni – ismertette.

MEZÕ Tibor; MOSÓCZI László; DÉVAI-NAGY Kamilla; PETRUS György
Fotó: Hegedüs Róbert

Mosóczi László felidézte:

 a mára kultikussá vált vonatok története 2007 őszén kezdődött, amikor a Kárpáteurópa Utazási iroda felkereste a vasúttársaságot a zarándokvonat ötletével. Az egy zarándokvonatból azóta kettő lett, a 400 zarándokból pedig csaknem másfél ezer.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda ügyvezetője elmondta:

a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár Csorna, Győr, Komárom és Tatbánya érintésével érkezik Budapestre. Ott összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vont együtt indul Erdélybe.

A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Itt szintén részt vesznek szentmisén, majd a pünkösdi forgatagon.

Fotó: Veres Nándor / MTI

Fontosnak nevezte, hogy idén is folyamatosan lehet majd követni az interneten a vonat útját. A vonat vendége lesz Dévai-Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas érdemes művész, valamint egy zenekar, amely mindig annak a tájegységnek a zenéjét játssza, amelyen a vonat éppen áthalad. A program meghívott díszvendége Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész.

Petrus György, a Kárpáteurópa Utazási iroda cégvezetője az MTI-nek elmondta, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokvonatok 2008 óta több mint 18 000 ezer zarándokot utaztattak és több mint 34 000 kilométert tettek meg Magyarországon és Erdélyben.

Megjegyezte, a két vonat összekapcsolása után az össznemzeti zarándokvonat szerelvénye csaknem fel kilométer hosszú, ezért az eleje kiér a Keleti pályaudvar csarnokából.

Frigyesy Ágnes újságíró, a Budapesti Székely Kör elnöke közölte, a zarándokvonaton a gyimesbükki csángó árva gyermekek javára gyűjtenek.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek