Átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Az épület visszakapta egykori önmagát, kinézetét, belül pedig egy 21. századi látogatói igényt kielégítő interaktív kiállítás látható VR és 4D elemekkel.

KultúraMW 2024. 04. 01. hétfő2024. 04. 01.

Kép: Átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban, Fotó: Czeglédi Zsolt, Forrás: MTI

Átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban
Átadták a megújult Pásztormúzeumot a Hortobágyi Nemzeti Parkban
Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI

A nemzeti park igazgatóságok arra a természeti és táji környezetre vigyáznak, amelyekről a hétköznapi emberek azt mondják, ez a mi hazánk. Ez az a jellegzetes magyar táj, amelyhez az identitásunk kapcsolódik, amiben felnőttünk, szeretünk, és amit tovább szeretnénk adni a jövő generációnak - hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára a megnyitón.

Elmondta: a Hortobágyi Nemzeti Park éves látogatottsága 160 ezer fő, komoly ökoturisztikai infrastruktúra-hálózatot építettek ki. A park területén két nagy látogatóközpont, 15 tematikus bemutatóhely, két szálláshely, egy természetiskola, egy tájház, egy arborétum és 11 tanösvény található. A madárvilág mellett olyan különlegességeket is bemutat a park, mint az őstulok és az eurázsiai vadló, utóbbi 2200-as világállományából 300-at tartanak itt.

Kitért arra is: több projektpartner összefogásával összesen majdnem 3 milliárd forintot fordítottak az ökoturisztikai infrastruktúra-hálózat megújítására, fejlesztésére. 

A Világörökségünk - a Puszta elnevezésű pályázat keretében megújult többek között a csárdakert, a látogatóközpont és a vásártér, a fejlesztés utolsó eleme pedig a Pásztormúzeum átadása. Az épület visszakapta egykori önmagát, kinézetét, belül pedig egy 21. századi látogatói igényt kielégítő interaktív kiállítás látható VR és 4D elemekkel 

- mondta el az államtitkár.

Hozzátette: a nemzeti parkok feladata túlmutat a védett fajok, élőhelyek védelmén, egyre nagyobb hangsúlyt kap a jellegzetes magyar tájak bemutatása. A társadalmi igények, a pihenési szokások megváltoztak - mondta, kiemelve: a magyar nemzeti parkok a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, mintegy 700 ökoturisztikai létesítményt tartanak nyilván Magyarországon, ezek felét ma már valamely nemzeti park igazgatóság üzemelteti. Országosan 1,6 millió regisztrált látogatót fogadtak a bemutatóhelyeken, 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózattal, 1000 fős szálláshellyel rendelkeznek és az infrastruktúra-hálózatot igyekeznek a 21. századi igényekhez szabni.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség stratégiai főosztályvezetője elmondta: 

a Hortobágy éppen 25 éve lett az UNESCO Világörökség része kultúrtáj kategóriában, így rangjához méltó születésnapi ajándékot kapott a mintegy 3 milliárd forint összértékű fejlesztéssel. 

Megszépült az ikonikus Pásztormúzeum, az egykori Körszín helyén korszerű látogatóközpont született, otthont kapott a Tourinform iroda is. A park valamennyi meghatározó attrakciója megújult és egységes arculatot kapott, további élményekkel bővült a pusztai állatpark, a lovascentrum négy évszakossá fejlődött, a kiserdő területén új attrakcióként kalandpark létesült.

Kiemelte: 

mostantól az idelátogatók érdeklődésének megfelelően tudják bemutatni az unikális világörökségi kincset, a Hortobágy egész évben vonzó, minőségi időtöltést kínál a turistáknak, kiváltképpen pedig a gyermekes családoknak.

Ez is érdekelhet

 

Ezek is érdekelhetnek