Sikerrel zárult a Dankó Pista-emléknap

Sikerrel zárult a Dankó Pista-emléknap: mintegy 100 cigányzenekar csaknem félezer muzsikusa 303 órán keresztül játszott közel 80 fővárosi vendéglátóhelyen – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t.

KultúraMW 2024. 06. 19. szerda2024. 06. 19.

Kép: Az emléknapon összesen 40 fővárosi étterem és 16 bisztró kínált a fogások mellé cigányzenét, Fotó: Dankó Pista Emléknap, Forrás: Facebook

Az emléknapon összesen 40 fővárosi étterem és 16 bisztró kínált a fogások mellé cigányzenét
Fotó: Dankó Pista Emléknap Forrás: Facebook

Az MTÜ hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a rendezvényt, hogy felhívja a figyelmet a magyar éttermi és kávéházi cigányzene kultúrájára és turisztikai jelentőségére.

Ez is érdekelhet

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból kiderül, hogy a cigánymuzsika a vendégélményt és a vendégforgalmat is emelte: több tízezer vendég látogatott a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyekre, amelyek átlagos forgalma 10 százalékos növekedést mutatott a megelőző hétvégéhez képest.

Az emléknapon összesen 40 fővárosi étterem és 16 bisztró kínált a fogások mellé cigányzenét. Emellett a 4-6 fős zenekarok muzsikáltak még 17 kávéházban és cukrászdában, valamint 5 bárban. A nóták mellett felcsendültek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék és klasszikus slágerek. Összesen 101 cigányzenekar 474 zenésze játszott ezen a napon a fővárosban.

A június 15-i esemény a Magyarország kormánya által meghirdetett Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is volt egyben. A program több, mint 1 milliárd forint keretösszeg felhasználásával több mint 700 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását támogatja négy hónapon keresztül.

Ez is érdekelhet

A Muzsikáló Magyarország egyik kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a hagyományos éttermi, kávéházi cigányzenei kultúra megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, ezzel is szélesítve a hazai vendéglátóhelyek szolgáltatási palettáját, erősítve versenypiaci pozíciójukat – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetnek