Hárommillió fontért kelt el a világ egyik legrégebbi könyve

A Christie's aukciósház 3,06 millió fontért (1,434 milliárd forint) árverezte el a világ legrégebbi könyveként számon tartott Crosby–Schoyen kódexet hétfő este Londonban – írja az MTI.

KultúraMW 2024. 06. 13. csütörtök2024. 06. 13.

Kép: Illusztráció, Fotó: Shutterstock

Rear,View,Of,Man,Raising,His,Tablet,With,Number,Up
Illusztráció, Fotó: Shutterstock

A 3. század közepe és a 4. század között papiruszra írt kódex kopt nyelvű, keresztény liturgikus szövegeket tartalmaz. Szakértők szerint „a legrégebbi keresztény liturgikus szövegek” olvashatók benne, közöttük Péter első levele és Jónás könyve – hangsúlyozta a Christie's.

A kódex eredetileg 68 lapból állt, amelyből 51 maradt fenn. Ezeket plexiüveg mögött őrzik, minden oldalon 11-18 sor írás található két oszlopban. A szöveget ugyanaz az írnok jegyezte le.

A könyvet más papiruszokkal és pergamenekkel együtt az 1950-es évek elején fedezte fel Egyiptomban egy svájci gyűjtő, Martin Bodmer, majd a következő évtizedekben többször is gazdát cserélt.

Ez is érdekelhet

A kódex a nevét Margaret Reed Crosby amerikai mecénásról – aki lehetővé tette a Mississippi Egyetem számára a megvásárlását –, valamint utolsó tulajdonosáról, Martin Schoyen norvég gyűjtőről kapta.

A kézirat a Schoyen-gyűjtemény más darabjaival együtt került kalapács alá hétfőn este Londonban.

Az eladási ár mélyen alatta maradt más régi kéziratokénak, például a Sassoon kódexének, a legrégebbi héber bibliáénak, amely tavaly több mint 38 millió dollárért (14 milliárd forint) kelt el New Yorkban a Sotheby's árverésén.

Bill Gates, a Microsoft alapítója pedig 1994-ben 30 millió eurónak megfelelő összeget fizetett ki a Leonardo da Vinci tudományos írásait tartalmazó Leicester kódexért.