A székely népviselet napját ünneplik több székelyföldi településen

A székely népviselet napját ünneplik több székelyföldi településen, ahol pénteken teljes munkaközösségek öltötték magukra népviseletüket vagy annak egy darabját. Az alkalomból Csíkszeredában bemutatták a FolkApp nevű népviselet-generátor alkalmazást.

KultúraMW 2024. 07. 05. péntek2024. 07. 05.

Kép: Székely népviseletbe öltözött csíkszeredai diákok , Fotó: Kátai Edit, Forrás: MTI

Székely népviseletbe öltözött csíkszeredai diákok
Fotó: Kátai Edit Forrás: MTI

A székely népviselet napját hagyományosan az Ezer Székely Leány Napja találkozó előtt egy nappal tartják a térségben a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felhívására, így hangolódva az ünnepre.

A népviseletbe öltözött egyének és közösségek a róluk készült fotókat közösségi oldalukon is megosztják. A néptáncegyüttes Facebook-oldalán közzétett felvételek tanulsága szerint 

pénteken a Hargita megyei önkormányzat, az egyes polgármesteri hivatalok, könyvtárak, pékségek, gyógyszertárak munkaközösségei is székely népviseletet öltöttek.

Az alkalomból Csíkszeredában bemutatták a FolkApp népviselet-generátor alkalmazást. Ennek fejlesztésére a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (CsEKE) nyert mintegy 31 ezer eurós támogatást a LEADER program keretében. Ehhez felkutatták, lefotózták, majd digitalizálták és szakmai leírással együtt elérhetővé tették a nagyközönség számára a Csík térségében fellelhető népviseleteket.

Ez is érdekelhet

Szabó Károly elnök a csíkszeredai sajtótájékoztatón elmondta: a pályázatot a CsEKE néptáncegyüttese, a Zergék miatt nyújtották be, sokéves együttműködés eredménye. Közölte: szeretnék más tájegységekre is, akár egész Erdélyre kiterjeszteni. 

Ma még tudjuk, hogy Csíkmadarasnak vagy Gyimesfelsőloknak milyen a népviselete, de 20-30 év múlva már nem fogjuk tudni, ezért olyan fontos ez a munka

– fogalmazott.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke emlékeztetett: a megyei tanács kezdettől támogatta a székely népviselet beszerzését, de egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy egyéb támogató programokra is, illetve, hogy legyenek mesteremberek, akik ezeket elkészítik. 

Kellett a tudás, kellett az oktatás, és ez szépen el is kezdett kialakulni, most már nagyon sok hiteles mesterünk van, aki népviseletet készít

– mondta a népviseletbe öltözött politikus.

Felidézte: a pályázatokra kezdetben dél-romániai cégek is jelentkeztek, ami arra ösztönözte a kiírókat, hogy jobban odafigyeljenek a hitelességre, a készítők szakmai hozzáértésére. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az András Alapítvány révén már van egyfajta szakmai kontroll a téren, amit tovább kell erősíteni – mondta.

Kitért a FolkApp telefonos alkalmazásra, mely összekapcsolja a székely népviseletet beszerezni kívánókat a készítőkkel, sőt, abban is segít nekik, hogy megtalálják, mely tájegység népviselete a legmegfelelőbb számukra. 

Az applikáció jelenleg Alcsík, Felcsík, a Gyimesek és Kászonok vidékének a hagyományos népi viseleteit gyűjti össze, de a tanácselnök szerint ezt a jövőben Udvarhelyszékre és Gyergyószékre is kiterjesztenék.

Csíkszeredában szombaton tartják az Ezer Székely Leány Napját, amikor a térség néptáncegyüttesei magukra öltik népviseletüket, és a csíksomlyói hegynyeregben színpadra lépve bemutatják településük népdalait, táncait.

A csíkszeredai Szabadság téren kezdődő, a csíksomlyói kegytemplomban és nyeregben folytatódó rendezvényre több ezer népviseletbe öltözött résztvevőt vár a szervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a csíkszeredai önkormányzat. A rendezvény célja a nemzeti és kulturális hovatartozás kinyilvánítása, a székely, magyar identitás erősítése.

 

Ezek is érdekelhetnek