Az ország legjobb gulyását keresik a 26. Szolnoki Gulyásfesztiválon

A szeptember 6-án és 7-én a Tiszaligetben tartott eseményen gasztronómiai és hagyományőrző programokkal, koncertekkel is várják a látogatókat – közölték a szervezők az MTI-vel.

KultúraMW 2024. 08. 25. vasárnap2024. 08. 25.

Kép: Illusztráció, Fotó: Shutterstock

Traditional,Hungarian,Bograch.,Cooking,On,An,Open,Fire.,Traditional,Hungarian
Illusztráció, Fotó: Shutterstock

A rendezvény célja, hogy ápolja és tovább örökítse a gulyásfőzés hagyományait, ugyanakkor széleskörű kulturális programot is biztosítson, amelynek középpontjában a magyar hagyományok és gasztronómia áll – írták.

A fesztivál szeptember 6-án kezdődik, amikor hagyományosan a diákok és határon túli magyarok mérhetik össze főzőtudásukat a jótékonysági főzőversenyen. Idén több mint ötszáz hetedik osztályos diák mutatja meg, milyen gulyást tudnak főzni. A „Támogass egy jó célt!” jótékonysági program során minden eladott tál gulyás árát a hátrányos helyzetben lévő gyerekeket segítő Kikelet Egyesületnek ajánlják fel a szervezők – írták.

Szeptember 7-én, szombaton a nagy főzőverseny veszi kezdetét, ahol cégek, baráti társaságok és hagyományőrző gasztronómiai csapatok mérik össze tudásukat. Az eredményt szakmai zsűri értékeli. A csapatok augusztus 30-ig jelentkezhetnek az [email protected] címen – olvasható.

Ez is érdekelhet

A főzőnapot zenés ébresztő felvonulás indítja, ahol a Légierő Zenekar, a Tisza Táncegyüttes, valamint gólyalábasok és betyárok hívogatják a Tiszaligetbe a látogatókat.

A fesztivál pénteki napja hagyományosan a fiataloké: a Gulyás Színpadon a Gedeon Reflects, USNK, Lotfi Begi, Figura, Jaber és Szarvas Ádám lép fel. Szombaton folytatódnak az ingyenes koncertek: a Fülemüle Presszó Band, a Hip Hop Boyz, az UFO, az Első Emelet, a Zaporozsec és DJ Eszenyi gondoskodik a jó hangulatról. A Give Sound Kisszínpadon a szolnoki és a vármegyei rockzenekarok mutatkoznak majd be.

A Tisza Táncegyüttes lesz idén is a házigazdája a szombati IV. Térségi Néptánctalálkozónak, ahol a vármegye mintegy kétszáz néptáncosának előadását láthatja a közönség.

Az Óperenciás Birodalom területén népi fajátékokkal, ugrálóvárakkal, kézműves foglalkozásokkal és még sok más programmal várják a gyerekeket.

Emellett néhány év kihagyás után ismét megrendezik a Gulyásfesztivál Erősember Versenyt, ahol az ország legerősebb emberei mutatják meg, „ki a legény a gáton” – írták.

Ez is érdekelhet

A vármegyeszékhelyen, a Szolnok Város Napi gálaműsor keretében adják át a város legrangosabb díjait. Szeptember 1-jén, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartott eseményen a Szolnok Díszpolgára Címet és az Ezüst Pelikán Díjat, valamint a Kátay Endre-díjat, a Gróf Szapáry Gyula-díjat és a Szolnokért Emlékérmet adják majd át. A díjátadón Európa közepén címmel a Szolnoki Szigligeti Színház, a Bartók Béla Kamarakórus, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Tisza Táncegyüttes és a SzolDance TSE műsorát tekinthetik meg a résztvevők – szerepel a szolnoki polgármesteri hivatal közleményében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek