Pénteken kezdődik a 20. Őrségi Tökfesztivál

Múltidéző tökmagköpesztés, töklámpáskészítés, korongozás és tökös ételek várják az érdeklődőket Nagyrákoson, Őriszentpéteren, Magyarszombatfán és Szalafőn.

KultúraMW 2024. 09. 19. csütörtök2024. 09. 19.

Kép: Sütőtököt farag egy látogató a XV. Őrségi Tökfesztiválon Őriszentpéteren 2018. Szeptember 30-án, Fotó: Varga György, Forrás: MTI

Sütőtököt farag egy látogató a XV. Őrségi Tökfesztiválon Őriszentpéteren 2018. Szeptember 30-án
Fotó: Varga György Forrás: MTI

Pénteken késő délután a nagyrákosi tájházban és a település kultúrházában kezdődik a 20. Őrségi Tökfesztivál, amelynek programjai a hétvégén négy őrségi településen, Nagyrákoson, Őriszentpéteren, Magyarszombatfán és Szalafőn zajlanak – tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Dísztököket válogatnak látogatók a XV. Őrségi Tökfesztiválon Őriszentpéteren 2018. szeptember 30-án Fotó: Varga György / MTI

Pénteken 18 órától Németh Istvánné, Nagyrákos polgármestere vezetésével tekinthetik meg a nagyrákosi tájházat és kovácsműhelyt, ezt követően pedig a helyi kultúrházban múltidéző tökmagköpesztésen vehetnek részt az érdeklődők.

Szombaton délelőtt Őriszentpéter központjában Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja nyitja meg a rendezvényt, az ünnepség keretében ökumenikus terményáldást is végeznek, illetve megnyílik a hagyományos őrségi kézműves kirakodóvásár és termelői piac is.

A szabadtéri színpadon fellép például a Zalaapáti Harmonika Zenekar, a Kenyeri Rábamenti Citerazenekar, a Bad Moon Együttes, Szabó Balázs Bandája, sötétedés után pedig töklámpás-felvonulást tartanak.

Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttesnél felállított színpadon szombaton délelőtt gyermekműsorral várják a kicsiket, délután népzenei koncert, néptáncbemutató követi egymást, majd a Kajárpéci Vízirevű Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép című „vásári vérfürdőjét” láthatja a közönség.

A kézművesudvarban töklámpáskészítéssel, fazekaskorongozással, illetve a tökös díszek készítésével várják az érdeklődőket, a gasztroudvarban pedig tökös tájjellegű ételek készülnek.

A fesztivál ideje alatt az Őrségi Nemzeti Park munkatársainak vezetésével vezetett erdei séták indulnak, az egyik bölény és vadlesre invitálja a túrázni akarókat, de a kényelmesebbek felülhetnek akár az őriszentpéteri helyszínek között közlekedő Dotto-vonatra is.

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek