Az a lényeg, hogy olvassunk!

Mesekönyvektől a képregényeken át az ismeretterjesztő kiadványokig, szépirodalomtól a történelmi olvasmányokon át a lélektanig mindenféle újdonságot megtaláltak azok, akik kilátogattak a 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A Millenáris Parkban szeptember 26–29. között csaknem 150 kiállító, valamint neves magyar és külföldi írók várták a látogatókat, a Gyerek(b)irodalom pedig az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal csábította a kisebbeket.

KultúraSzijjártó Gabriella2024. 10. 07. hétfő2024. 10. 07.

Fotó: Németh András Péter

Könyvfesztivál-05
29. Budapesti Nemzetközi KönyvfesztiválMillenáriskönyv olvasás olvas kultúra vásárás20240929fotó: Németh András Péter NAP Szabad Föld Fotó: Németh András Péter

Immár hagyomány, hogy minden évben bemutatkozik egy-egy ország régiója, kultúrája, irodalma, könyvesszakmája – ezúttal Franciaország kortárs irodalmi életét ismerhetik meg jobban az érdeklődők. A Közép-európai Irodalmi Díjat Visky András erdélyi magyar író vehette át.

Könyvfesztivál-16
Fotó: Németh András Péter

Az idei díszvendéget, az izlandi író-költő Jón Kalman Stefánssont idézte megnyitóbeszédében Orvos-Tóth Noémi: „Az ember, akivel együtt élünk, távolabb lehet, mint a Mars, annyira távol, hogy azt már sem űrhajó, sem távcső nem képes áthidalni.” A nem értésnek pedig ára, pontosabban következménye van. A pszichológus különböző traumákról, érzelmi elidegenedésről és a kapcsolatok hiányáról mesélve emelte ki az olvasás fontosságát, hiszen a szereplőkön keresztül tanuljuk meg kívülről figyelni magunkat, másokat pedig belülről látni. „És megérteni a sajátunktól eltérő vágyakat, gondolatokat, érzéseket és szándékokat. A történetek tulajdonképpen egy gyakorló felületet biztosítanak számunkra, hogy könnyebben eligazodjunk az emberi kapcsolatok sokszor kusza útvesztőiben.”

Könyvfesztivál-02
Fotó: Németh András Péter

Orvos-Tóth Noémi pszichológus maga is népszerű író, számos kötetet jegyez többek között a generációk óta fel nem dolgozott egyéni és kollektív traumákról, az elhallgatott és elhazudott múltról, a titkokról és tabukról. „A transzgenerációs traumákkal terhelt társadalomban megfigyelhető, hogy az egyének és a csoportok indulatai könnyen feltüzelhetőek, és az önreflexió, valamint az érzelemszabályozási kapacitás hiánya miatt játszva taszíthatók a szélsőségek irányába.” Az amerikai pszichológiai társaság 2020-as tanulmánya szerint azoknak a szülőknek, akik naponta olvastak a gyerekeiknek, alacsonyabb volt a stressz-szintjük. Ez a türelem, a tolerancia és az empátia növekedéséhez vezetett, jobban értették gyerekeik szükségleteit és melegebben bántak velük. Az olvasás erősítette az érzelmi kötődést szülő és gyerek között. „Ha valamit tenni szeretnénk a jövő generáció­jáért, olvassunk nekik! Mi megnyugszunk, ők pedig stabilabb, empatikusabb és jobb emberré válnak!”

MARAD A KÖNYV! Egy neves tudós, Marshall McLuhan A Gutenberg-galaxis című, 1962-ben megjelent művében elemezte a könyvnyomtatás óta eltelt csaknem hat évszázadot. Azt jósolta, hogy a könyvek hamarosan elveszítik a jelentőségüket. Szerencsére nem így történt. Az Országos Széchényi Könyvtár A könyv marad címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett a hagyományos könyvek és az e-bookok viszonyáról, a könyvkiadók és könyvesboltok jövőjéről. „Hatvan év telt el a sötét jövendölés óta, de meggyőződésem, hogy nem kell temetni a Gutenberg-galaxist – mondta el lapunknak Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója. – A korábbinál kisebb példányszámban, de elképesztő mennyiségben jelennek meg könyvek, vagyis van igény a kézben fogható és lapozható művekre. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy egyes műfajok, például a tudományos folyóiratok világa szinte teljesen átköltözött az online térbe. Szerintem jól megfér egymás mellett a digitális és az analóg világban az írott kultúránk. Az a lényeg, hogy olvassunk!” 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek