Közélet
A megmérettetésre december 15-ig lehet jelentkezni, a kidolgozott recepteket pedig december 29-ig kell beküldeni – írja az MTI.
Kép: Illusztráció
Molnár Karolina, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a nyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország étele verseny sokkal több egy szakácsversenynél, mivel ugyanannyira szól a kultúránk tiszteletéről és megőrzéséről, mint az ételekről.
A magyar konyha és a helyi alapanyagok felhasználása, vagy a régi családi recepteknek a továbbörökítése mind-mind olyan kapcsok, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösségeink erősek és összetartóak legyenek – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.
A globalizáció világában az étkezést egyre több olyan mítosz befolyásolja, amelyek szembemennek a hagyományainkkal, különösen fontos, hogy ennek ellen tudjunk állni – fogalmazott Molnár Karolina.
Mint mondta, a megmérettetés célja inspirálni a séfeket és a szakácsokat, hogy ne csak az ízeket és a technikákat fejlesszék, hanem figyeljenek a helyi értékek megőrzésére is.
A versenyen új, innovatív termékeket lehet látni, és a megmérettetés is bizonyítja, hogy kiváló minőségű és biztonságú élelmiszerek előállítására vagyunk képesek, és ezekből csodálatos gasztronómiai remekek tudnak születni – fogalmazott Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkára.
Felkai Beáta Olga fontosnak nevezte, hogy a Magyarország élelmiszeriparában jelen lévő több mint négyezer – különböző méretű – szereplő versenyképes legyen és olyan alapanyagokat, illetve késztermékeket tudjon előállítani, amelyeket a gasztronómiában is hasznosítanak.
Házunk tája
Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a Magyarország étele elnevezésű, melegkonyhai szakácsversenyre a világ minden tájáról, így a határon túli területekről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.
Az idei megmérettetést „A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan Nagy Kunság” mottóval rendezik meg, mivel a kun hagyományokra épülő magyar konyha kerül a verseny középpontjába – emelte ki Asztalos István.
Mint mondta, az elődöntőket követően a megmérettetés döntőjét Szolnokon tartják 2025. április 26-án és 27-én.
A szakácsverseny hivatalos tányérja az egyedi, a kun hímzés hagyományait megjelenítő, az Alföld Porcelánygyár által készített, Redemptio névre hallgató termék lett, amely emléket állít a jászkun redemptio, vagyis önmegváltás emlékének, amely során a jászok és kunok 1745-ben pénzért visszaszerezték a török háborúk után 1702-ben elvesztett kiváltságaikat – jegyezte meg Asztalos István.
PR-cikk
Az idei verseny során kötelezően használandó anyagok a juh- vagy bárányhús; a laktózmentes vaj; valamint a Szatmári malom lisztjei és malomipari termékei – hangzott el az eseményen.
Bővebb információk a versenyről a www.magyarorszagetele.hu weboldalon találhatók.
origo.hu
metropol.hu
life.hu
mandiner.hu
kemma.hu
origo.hu
mindmegette.hu
origo.hu
nemzetisport.hu
origo.hu