Egy lépéssel közelebb kerültek a kutatók a torinói lepel rejtélyének megfejtéséhez

Újabb vizsgálatokkal sikerült meghatározni az ereklye korát.

KultúraMW 2024. 09. 17. kedd2024. 09. 17.

Kép: A torinói lepel a torinói dómban, Fotó: Marco Bertorello, Forrás: AFP

A torinói lepel a torinói dómban
Fotó: Marco Bertorello Forrás: AFP

Bizonyossá vált, hogy a torinói lepel Krisztus korából származik – számolt be róla az Origo. William Meachm archeológus 2024 áprilisában publikálta vizsgálatait, amelynek során Krisztus korából származó júdeai és egyiptomi textilmintákat tanulmányozott.

A torinói lepel reprodukciója a Szent Sulpice-templomban, Franciaországban Fotó: Christophe Lehenaff / Photononstop via AFP

Meachm megállapította, hogy a torinoi lepel lenszálai tökéletes egyezést mutatnak a júdeai első századi mintaanyaggal.

A kutató szerint ez alapján kizárhatók azok az elméletek, amelyek szerint a lepel a középkorban készült volna. A friss kutatás alátámasztotta Gilberto Raes professzor korábbi vizsgálatát, amely hasonló eredményre jutott. Az Origo egy másik, 2019-ben elvégzett és 2022-ben publikált vizsgálatra is felhívja a figyelmet, amely csak mostanában kapott nagyobb publicitást. 

Liberto de Caro és kutatócsoportja a Bari Kristálytani Intézetben végeztek kutatásokat a lepellel kapcsolatban. A tudósok a lepel lenmintáját vizsgálták olyan eljárásokkal, amelyekkel az ásványok kristályszerkezetét szokás. Az eredmények akkor is azt mutatták, hogy a lepel az első századból származik. Állításuk szerint vizsgálati eredményeik arról árulkodnak, hogy 

a lepel legalább 1300 évig lehetett folyamatosan egyetlen olyan helyszínen, ahol a hőmérséklet stabilan +20–22,5 Celsius-fok, a páratartalom pedig 55–75 százalék között ingadozhatott.

Amire azonban továbbra sem tudják a választ a kutatók, hogy miképpen keletkezett a leplen látható testkontúr. Egyelőre annyit tudnak, hogy a mintázatot egy olyan ismeretlen fizikai behatás okozta, amely megégette és összenyomta a rostszálakat, a leplen található halványvöröses foltok pedig emberi vértől származnak, méghozzá abból az AB-vércsoportból, amely igen elterjedt a Közel-Keleten.

A test kontúrját a tudósok jelenlegi álláspontja szerint egy ismeretlen eredetű, nagy energiájú sugárzás égette bele a lenvászon rostjaiba.

A lepel mesterséges eredetét a tudósok többsége kizárja, a most nyilvánosságot kapott új kutatás pedig újabb bizonyíték amellett, hogy a kézzel szőtt torinói lepel valódi, Krisztus korából származó textília

– írja a portál. 

Ez is érdekelhet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek