Sztárok lepik el Miskolcot!

Világhírű operaénekesek lepik el Miskolcot. A város messze földön becsüt fesztiválján ezúttal Bartók és Bécs kerül reflektorfénybe, több különleges produkció is várható. S amire a legbüszkébbek a szervezők: a szakmában Európa egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljaként emlegetik a miskolcit.

KultúraBorzák Tibor2009. 06. 09. kedd2009. 06. 09.
Sztárok lepik el Miskolcot!

Kilencedik alkalommal rendezik meg június 10. és 21. között a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. Az idén Bartók és Bécs kapcsolata kerül fókuszba, vagyis a bécsi klasszikusok és Bartók Béla kortárs osztrák zeneszerzői előtt tisztelegnek.
 
– Kell-e vidéken opera? – kérdeztük Bátor Tamás fesztiváligazgatótól.
– Mindenképpen! Nálunk ugyanis minden Budapest-központú. Operaénekesként 1986 és 2003 között Olaszországban, Svájcban és Németországban dolgoztam, ismerem a külföldi viszonyokat, s bizony sok a bepótolni valónk. Miskolcon már kilencedik esztendeje rendezünk operafesztivált, úgy tűnik tehát, sikerült hagyományt teremtenünk. Több vidéki színházban is remek operaélet zajlik, ami nagyon örvendetes!
 
– Elégedett a fogadtatással?
– Éppen a napokban hallottam, hogy a francia hírügynökség rendezvényünket Európa egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljaként említette. Bekerültünk a kontinens operaművészetének vérkeringésébe, ezt óriási dolognak tartom. Bizonyíték arra is, hogy mennyire fontos az imázsteremtés.

– Ezt teszik Miskolcon?
– Bartókról sok mindent elneveztek már, de személyét és munkásságát középpontba állító fesztivál még sehol nem volt. Az bizonyos, világhírű komponistánk és a borsodi megyeszékhely neve immáron összefonódik.
 
– Az imázsteremtésen kívül fontosnak tartják az értékközvetítést és az ízlésformálást is?
– Azokra is gondolunk, akik még nem kedvelték meg igazából az operát, de majd megszeretik. Programjainkkal az értékekre és az ízlésre hívjuk fel a figyelmet. Az elmúlt időszakban fontos előadásokat, köztük ősbemutatókat láthatott a közönség, s egész évben hangsúlyt fektetünk az ismeretterjesztésre is. Nyugat és kelet művészvilága találkozik nálunk. Szerencsére ragadós a példánk, hiszen a Baltikumban már két hasonló fesztivált indítottak.
 
– Mindezekről értesülnek a világsztárok is?
– Képzelje csak el, amikor két híres karmester, Vladimir Jurovszkij és Nicola Luisotti arról beszélget a kantinban, hogy milyen sok szép élményük volt a miskolci operafesztiválon. És az énekesek is szeretnek ide jönni: José Cura, Ramon Vargas, Paolo Gavanelli, Renato Bruson, Giuseppe Giacomini, vagy hazai büszkeségeink: Marton Éva, Polgár László, Miklósa Erika, Rost Andrea. Itt remek közönség előtt léphetnek fel, s a megszépült belváros is vonzó számukra.
 
– Miskolc örül a fesztiválnak?
– Minden nyitókoncerten ott ül a városvezetés és a képviselő testület. A város büszke lehet arra, hogy évről évre egyedülálló hazai és külföldi produkciókkal csábítjuk ide a közönséget. Egyvalamiben azonban nem sikerült lépést tartani: kevés a szálláshely. De ez ügyben is történtek lépések, ha jól tudom, jelenleg három szálloda is épül.
 
– Mit emelne ki az idei programokból?
– Bartók és Bécs kapcsolódási pontjait járjuk körül, s Haydn halálának kétszázadik évfordulójára is odafigyelünk. Az évente megismétlődő Bartók repertoár mellett ezúttal Bécshez kötődő osztrák zeneszerzők ismert és kevésbé ismert művei kerülnek színpadra. A bécsi klasszikusok, Haydn, Beethoven és Mozart mellett Richard Strauss és Schubert, Bartók kortársai közül Berg, Schönberg, Zemlinsky és Schmidt remekeiből válogattunk. Lehetetlen a hatvannyolc főprogramból egyet-kettőt is kiemelni.
 
– Melyik előadás ígérkezik a legkülönlegesebbnek?
– Mozart Apolló és Jácint, Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri című operája mindenképpen egyedi produkciónak számít, Schönberg Mózes és Áronja pedig magyarországi ősbemutató lesz, melyet Giorgio Pressburger színpadra állításában a Nemzeti Filharmonikusok adnak elő, Kocsis Zoltán vezényletével. Több világklasszis is szerepel a fesztiválon, hogy csak Wolfgang Schöne, Miklósa Erika, Polgár László énekesek, illetve Nicola Luisotti karmester nevét említsem, s többek közt itt lesz Moszkva, Pozsony, Kassa, Bukarest, Riga operatársulata is. Jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a Kárpát-medence országainak művészeit összeköti a muzsika. Nincsenek nyelvi akadályok, hiszen a zenét mindenki egyformán érti.
 
– Jövőre jubilál a fesztivál. Mire készülnek?
– Bartók és Európa lesz a téma. Az Európai Unió 27 országával együtt ünnepeljük az operafesztivál tizedik évfordulóját. Merész terv, de nagyon színesnek ígérkezik.
 
– Nm bánta meg, hogy basszistából fesztiváligazgató lett?
– Megbánásról szó sincs. De nagyon hiányzik a színpad, az éneklés. Az utóbbi esztendőkben sok felkérésre kellett nemet mondanom, hiszen a fesztiválszervezés rengeteg időt és energiát igényel. Ám remélhetőleg már nem tart sokáig a visszavonultságom, mert tele vagyok energiával.

Kattintson bármelyik fotóra, és megnyílik a képgalériánk, amelyet a korábbi operafesztiválok előadásairól készült felvételekből állítottunk össze!

Ezek is érdekelhetnek