Tévhitek a bullokról...

KutyapostaSzücs Gábor2023. 09. 27. szerda2023. 09. 27.
Tévhitek a bullokról...

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

 

A múlt héten a bull típusú kutyákról írtam, ezen a héten, az azenkutyam.hu internetes oldal segítségével, folytatom a témát erről az alaposan félreismert fajtáról. Öt olyan tévhitről lesz szó, ami miatt a bullok megítélése rossznak mondható. Pedig, ahogy mondani szokták, a zord külső érző szívet takar…

Tévhit 1: a bull típusú kutyák agresszívabbak más ebeknél.  A ku­­tyák temperamentumát vizsgáló amerikai intézet megállapította, hogy a bull típusú kutyák jobban teljesítettek a teszteken, mint sok más kutyafajta, beleértve a sokkal népszerűbb golden retrievereket és a border collie-kat. Ugyan izmos testük és erős állkapcsuk miatt a bull típusú kutyák komoly sérüléseket okozhatnak, a természetüknél fogva nem agresszívak.

Tévhit 2: figyelmeztetés nélkül harapnak. Neurológiailag egészséges kutyák soha nem támadnak ok nélkül, és ritkán figyelmeztetés nélkül. Sokan félreérthetik az állat testbeszédét, jelzéseit. Például a merev, lassú farkcsóválás figyelmeztetés. A lapított fülek, a szem fehérjének a  látszódása, az ásítás és a nyelvöltögetés mind olyan jelek, melyeket a kutyák akkor mutatnak, amikor kényelmetlenül érzik magukat. Ha figyelmen kívül hagyják ezeket a jelzéseket, a kutya úgy érezheti, hogy nincs más választása, harapnia kell.

Tévhit 3: a bull típusú kutyák dajkakutyák voltak. Ez egy mítosz, amit a jó szándékú pitbullpártiak terjesztettek, miszerint a bull­terrie­reket dajkaként használták a XIX. századi Angliában. Bár az angol és az egyesült államokbeli történelemben a családok generációk óta szerették a bull típusú kutyákat, arra nincs bizonyíték, hogy valóban úgy törődtek volna a gyerekekkel, mint a dadák.

Tévhit 4: a bull típusú kutyák szájzárat kapnak harapás közben. Habár a pitbull harapása tényleg rendkívül erős, az nem igaz, hogy a harapás során szájzárat kap, s így még súlyosabb sérüléseket okoz, mint egy másik fajtájú eb. A harapáserősségi toplistán a pitbull csupán a 19. helyet foglalja el. Egyébként egyetlen kutyafajta sem képes úgy harapni, hogy közben szájzárat kapjon, és ne tudná elengedni áldozatát. A bull típusú ebek állkapcsa éppen ugyanolyan, mint bármely más kutyáé.

Tévhit 5: azért van ennyi bull típusú kutya a menhelyeken, mert nem jó családi kedvencek. Mivel ezek az ebek nagyon népszerűek a szaporítók (és a bűnözők) körében, nyereségszerzés céljából túltenyésztik, és kidobják őket, ha már nem kellenek. A szaporítók, valamint a fajtaismeret hiánya miatt jelennek meg a menhelyeken a bull típusú kutyák. Holott megfelelő szocializációval minden bull lehetne családi kedvenc.

 

Ezek is érdekelhetnek