A szeretet jelei a kutyádnál

KutyapostaSzücs Gábor2024. 02. 20. kedd2024. 02. 20.

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Szeret – nem szeret – szívből – igazán; ha jól emlékszem, gyerekként egy margaréta fehér levélkéit tépkedve soroltuk a mondókát, hogy aztán az utolsó levél adja meg a választ a nagy kérdésre: szeret-e, s ha igen, mennyire szeret szívünk választottja? Ha a lányok (fiúk) esetében négyesélyes is a válaszlehetőség, a négylábúaknál a helyzet csak ez lehet: szeret, szívből és igazán… Az azenkutyam.hu internetes oldal most összeszedett 9 olyan jelet, amelyek bizonyítják, hogy mennyire imád téged a kutyád.

  1.   Imádja az illatod. Ha kedvenced sokszor szaglász téged, az biztos jele annak, hogy szeret téged és örül a jelenlétednek. Az Emory Egyetem kutatói MRI-vizsgálatot végeztek a négylábúakon, amikor ismerős illatot éreznek. Kiderült, az a rész aktiválódik, melynek a jutalomközponthoz van köze.
  2.  Ha a kutyusod odarohan hozzád, amikor belépsz az ajtón, az egyértelmű jel.
  3.  Melletted alszik. Miután a ku­­tyák alvás közben a legsebezhetőbbek, ha ezt melletted teszi, az a bizalomról tanúskodik.
  4.  Ajándékot ad neked. Ezt teheti azért, hogy figyelj rá, hogy játssz vele, de azt is sugallhatja, hogy szeret téged.
  5.  Követ mindenhova. Ha a kutyád követ téged szobáról szobára, szundikál a közeledben, esetleg mindig úgy helyezkedik, hogy neked dőljön, az bizony nagyon jó jel.
  6.  Néha figyelmen kívül hagy téged. Az előző viselkedéssel ellentétben ez is a szeretetről árulkodik. Képesek békén hagyni téged, hiszen bíznak abban, hogy nem fogod elhagyni őket.
  7.  Szemkontaktust teremt. A közvetlen és hosszan tartó nézés szintén arról árulkodik, hogy az eb biztonságban érzi magát veled. Kiderült, hogy a kutya agya oxitocint, a szeretetért felelős hormont bocsát ki akkor is, miközben szemkontaktust teremt a gazdájával.
  8.  Boldog lesz a neved hallatán. Amikor valaki kimondja a nevedet, és a kutyád azonnal boldog lesz, az is egyértelmű jel. Tudja, hogy hívnak, még ha a szavaknak számára nincs is túl erős jelentése, s láthatóan örömmel tölti el már a neved említése is.
  9.  Megpróbál terelni. Végezetül egy nagyon furcsa, ám annál aranyosabb szokásról ejtünk szót. Főleg terelőkutyák esetében figyelhető meg, hogy megpróbálják a gazdájuk mozgását is irányítani. Ez az ő részükről a gondoskodás és a szeretet kimutatását jelenti.

    Szeretem az ilyesfajta összeállításokat. Hiszen megerősítenek abban, amit mi, kutyások amúgy is jól tudunk…

 

Ezek is érdekelhetnek