Bővülhet-e a kilenc magyar kutyafajta?

KutyapostaSzücs Gábor2024. 02. 09. péntek2024. 02. 09.

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Jelentős mozgolódás tapasztalható az ebtenyésztők országos szövet­ségénél (MEOESZ): elképzelhető, hogy az eddig hagyományosan kilenc magyar kutyafajta eggyel, ­kettővel, esetleg hárommal is bővülhet. Eddig úgy tudtuk, hogy ­kilenc magyar kutyafajta van (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár), miközben vannak, akik eleve tízzel számolnak. Mert azt mondják, ­a fehér puli önálló fajta. Némileg zavaros a történet, ugyanis a puli négyféle ­színben fordul elő: fekete, fehér, szürke és maszkos fakó, ráadásul a fehér szín alatt megkülönböztetik a gyöngy­­fehér és zsemleszínt is…

Mindez azonban nem elég: örök téma, hogy magyar kutyafajta lehet-e a sinka és a rövid lábú erdélyi kopó.

A MEOESZ-nél úgy vélik: ha nincs az internet meg a közösségi média, senki se hall róluk, és nem izgatná legendájuk a közvéleményt. Ami a rövid lábú erdélyi kopót illeti, sajnos kihaltnak tekinthető. Bár elismerik, és sztenderdje is van, ugyanakkor évek óta nem született ilyen alom Magyarországon. Állítólag mindössze négy ilyen kutya él az országban, ők beleférnek a sztenderdbe, ugyanakkor új almokról nincs hír, tehát sajnos kihalt fajtáról beszélünk.

A sinkával más a helyzet. Ezt a fajtát(?) az ’50-es, ’60-as és ’70-es években hozták létre magyar pásztoremberek, méghozzá úgy, hogy a magyar terelőkutyákat német juhászkutyával fedezték be. Tehát tudatos tenyésztői munka állt a legelső alom mögött: egy stabil fajta kellett a magyar szürke marha terelésére.

A tradicionális tudással rendelkező gulyások és pásztoremberek nagyon szoros szelekcióval egyetlen típusra szelektálták ezeket a kutyákat, amelyeknél az elsődleges cél a munkakészség volt, nem pedig a küllem. Sőt, még olyan szelekciót is végrehajtottak, hogy gulya vagy nyáj mellett dolgozik-e az adott pél­dány. Maga a sinka név onnan ered, hogy gyér és sprőd a kutya szőre.

A sinkának nincs sztenderdje, mert honnan is lenne, ugyanakkor nagyon jó leírások vannak az alapelképzelésről. Nem bántva azokat, akik rengeteg munkát öltek a sin­kába, ez is egy felkapott téma, és sokan, akik elolvassák az alapel­képzelést, mondhatják: nekem is sinkám van, mert hasonlít a többihez, és falusi udvaron született. ­Éppen ezért a MEOESZ-nek nem szándéka, hogy fajtát csináljon a sinkából.

Hogy aztán miért is dörömbölnek a designer kutyák is bebocsátásra várva a MEOESZ kapuján, erről a jövő héten olvashatnak.
 

 

Ezek is érdekelhetnek