Levelezés „baráti” körben

KutyapostaSzücs Gábor2024. 03. 24. vasárnap2024. 03. 24.

„Ha megszelídítesz, felelősséggel tartozol irántam”

Levelezik a berni pásztorosok baráti köre. (Mi lenne, ha nem lennének barátok?)
*
Semmi más nem érdekel, csak az ára a kiskutyának? Pedig a vásárlásnak így kellene lezajlani: bemutatkozó levél, hogy miért alkalmas egy élet tulajdonlására, elmenni személyesen, beleszeretni egy szempárba. Ehelyett van az itt az ára, azt kérem…
*
Ugye, nem baj, ha nem hat meg, kinek mire kell költeni?! Nem kö­telező kiskutyával elhallgattatni a gyereket!
*
Az utolsó mondatot kikérem magamnak, válogasd meg a szavaid!
*
Nem értem ezt az éles kontrasztot a horror áron eladott és a megfizethető áron kapott kutyák között. Érző lény mindkettő.
*
Hát ezekkel a sorokkal sose lesz béke törzskönyves és nem törzskönyves között…
*
Higgye el nekem, hogy a vételi ár is befolyásolja, ki hogyan viszonyul a kutyához! Sajnos, tényleg igaz, hogy a kidobott kutyák 98 százalékban olcsó, törzskönyv nélküli kutyák! Sokkal nagyobb gondossággal választ ki egy leendő gazda egy drágább, törzskönyves kutyát!
*
Ehhez a vitához csak annyit, a 25 év alatt 376 kidobott bernit fogadtam be! Ezek között csak 6 olyan kutyus volt, amit törzskönyvvel, drágábban vettek. Ezeknek (talán) több volt a becsületük?
*
Volt olyan család, akiknek kivettem az autójából a kiskutyát, mikor búcsúzáskor ez volt az apának az utolsó mondata: milyen jót fognak játszani vele a gyerekek! Mire én: de ha megnő a kutyus, a gyerekek még kicsik lesznek! Vevő: hát akkor eladjuk! Gondoljátok, hogy ezután elvihették a kicsit?
*
Gondolom, ez a vita nekem szól, mert meg mertem kérdezni, mennyi most egy kutyus ára! Ez egy egyszerű kérdés. Erre lehet egyszerűen, intelligensen válaszolni: szaporító 80–100 000, tenyésztő 400 000–800 000 forint. Miért fontos az ár? Mert fizetnem kell a számlákat. Mert a 2 és 4 éves fiamnak cipőt, ruhát kell vennem. Mert kell étel az asztalra. Nem tartozik senkire, de csupán azért kérdeztem, mert ha meghalna Báró, a mostani bernink, akkor venni szeretnék egy másikat! Tehát tudnom kell, mennyibe kerül, mennyit kell félretennem havonta, hogy majd meg tudjam venni…

 

Ezek is érdekelhetnek