Beindul az észak-magyarországi bölcsődeprogram

Több mint másfél milliárd forint uniós támogatást kap szociális intézményei fejlesztésére az észak-magyarországi régió. Kilenc településen a bölcsődei ellátást, haton pedig más szociális intézményeket fejlesztenek.

LakóhelyemRomvári Orsolya2010. 04. 02. péntek2010. 04. 02.

Kép:

Beindul az észak-magyarországi bölcsődeprogram

Kilenc észak-magyarországi település fejlesztheti bölcsödéit a Regionális Opratív Program keretében nyert több mint másfél milliárd forintból.

A 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyikének központja, Cigánd 80 millió forintos támogatást nyert bölcsődéje kialakítására. Az önkormányzat egy, használaton kívüli épület átalakításával, felújításával, bővítésével és akadálymentesítésével alakítja ki a legkisebbek napközijét.

Balassagyarmat 90 millió forintot nyert. Ebből a város egyetlen működő bölcsődéjében korszerűsítik a műszaki infrastruktúrát, liftet építenek, új udvart és vizesblokkokat alakítanak ki, valamint felszámolják az egészségtelen teraszt is.

Szirmabesenyő Önkormányzata a meglévő óvodát alakítja át korszerű bölcsödévé a 90 milliós támogatásból.

Szente község 27 millió forintot nyert az uniós pályázaton, ebből az önkormányzat helyben oldja meg a gyermekek napközbeni ellátását.

Kazincbarcikán 96 millió forintból újul meg a város I. számú bölcsődéje. 12 új helyiséget alakítanak ki, ezáltal 20 férőhellyel bővül az intézmény. Emellett akadálymentesítik az épületet, felújítják a műszaki eszközöket, parkolót építenek.

A Mezőcsáti Református Egyházközség egy funkcióját veszített épületet újít fel és bővít az elnyert 95 milliós támogatásból, hogy a ma még az óvodában működő bölcsőde méltó helyre kerülhessen.

A gyöngyösi Dobó úti bölcsődében 2 új csoportszobát alakítanak ki, ezáltal 20 férőhellyel bővül az intézmény. A megítélt 97 millió forintos támogatásból teljes körű akadálymentesítést hajtanak végre, felújítják és bővítik az épületet, s új szolgáltatásokat is bevezetnek.

Tiszatarjánban a meglévő óvoda mellé épül egy új bölcsődei szárny, 10 új férőhellyel. A csaknem 42 forintos támogatásból kiszolgáló helyiségeket, teakonyhát, játszókertet és teraszt alakítanak ki, akadálymentesítenek és új eszközöket is beszereznek. A bölcsődei ellátás mellett új alternatív szolgáltatásokat is igénybe vehetnek majd a helyiek.

Sajtószentpéter városa a foglalkoztatottság növekedésének elérése érdekében pályázott bölcsőde-kialakításra. A pályázaton nyert 90 millió forintból egy 20 férőhelyes intézmény jön létre és 6 új munkahely is létesül. Az új akadálymentes épülethez zöldterületet és játszóudvart is terveznek, és beszerzik a szükséges eszközöket is.

A bölcsődék mellett hat szociális intézmény is megújul összesen több mint egymilliárd forint értékben.

A Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás a gyermekjóléti szolgáltatást, a családsegítést, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, valamint támogató szolgálatot működtető szociális intézménye fejlesztésére nyert csaknem 200 millió forintot, amelyből megteremtik a tárgyi feltételeket, s az ellátást egy új, akadálymentes épületben láthatják el a jövőben.

A Mezőcsáti Kistérségi Társulás humánszolgáltató központját akadálymentesíti, energiatakarékossá és többfunkciós szolgáltató bázissá alakítja át 210 millió forintos támogatásból.

Bátonyterenyén 187 millió forintból átépítik és új szolgáltatásokkal bővítik a szociális intézményt, beindítanak egy egy új egészségügyi és szociális központot, kistérségi viszonylatban biztosítják az idősek klubját, valamint kialakítják a fogyatékosok nappali ellátását.

Sajtószentpéteren jelenleg két egymástól távol eső, elavult épültekben működik a Területi Szociális Ellátó Központ. Az elnyert 156 millió forintos támogatás révén összevonják a szociális alapfeladatokat és a gyermekjóléti ellátást, energiahatékonysági és akadálymentesítési munkálatok végeznek, valamint beszerzik a szükséges orvosi eszközöket és bútorokat.

Nagylóc községben új étkezőt és konyhát kap az idősek klubja, valamint fejlesztik a házi segítségnyújtást. A 206 millió forintos támogatás a leghátrányosabb helyzetű szécsényi kistérségben lévő településen több mint 1500 – idős, súlyosan mozgáskorlátozott vagy hadirokkant ellátásban részesülő – lakos életminőségét javíthatja, s 9 új munkahely is létesül.

A gyöngyösi kistérségben a közösségi funkciót betöltő – az idősek nappali ellátását, a házi és jelzőrendszeres otthoni segítségnyújtást, valamint a szociális étkeztetést biztosító – szociális intézmény kapott csaknem 125 millió forintos támogatást. Ebből energetikai felújításokat, akadálymentesítést, belső átalakításokat végeznek, korszerűsítik az épület műszaki állapotát, új eszközöket és bútorokat szereznek.

Ezek is érdekelhetnek