Még működik a szülőfalu varázsa

A Vízipók-csodapók „szülőatyja”, a 2003-ban elhunyt Szabó Szabolcs rajzfilmrendező tíz éve maga is az alapítók egyike volt, amikor létrehozták a Jászjákóhalmai Elszármazottak Baráti Társaságát (Jákób). Az ország és a nagyvilág megannyi pontján élők azóta rendszeresen összejönnek, a távolság sem szakítja el őket egymástól és szülőhelyüktől.

LakóhelyemSzőrös Zoltán2010. 07. 20. kedd2010. 07. 20.
Még működik a szülőfalu varázsa

A falu egy-egy rendezvényén korábban is részt vettek a hazalátogatók, 2000-ben egy ilyen alkalommal született meg a gondolat: rendszeressé kéne tenni az ilyen alkalmakat, s szervezett formában összefogni a községből elkerülteket.

A szervezőmunkát Magyar Aliz, utóbb a Társaság ügyvezető elnöke vállalta magára, ő volt, aki igyekezett minél többeket elérni, felajánlva a csatlakozás lehetőségét. Tagságuk és közös programjaik száma az évek során folyamatosan bővült, jelenleg több mint százharmincan vannak, közülük nagyon sokan voltak ott a jubileum alkalmából rendezett ünnepségen.

– Egy tulipánt formázó emlékkövet avattunk fel, mely szimbolizálja a Jászjákóhalmáról elszármazó, de azt soha nem feledő közösséget. Az alkotás megszületése is több szempontból jelképes: egyrészt a tagság felajánlásaiból sikerült előteremteni a költségeket, másrészt a szintén elszármazott tervező Czuk Ferenc által megálmodott formát egy helyben élő, Kis Mihály valósította meg – mondta el Magyar Aliz. Az emlékkő leleplezése után a tíz éves évforduló megünneplése jegyében egész napos programon vettek részt, felkeresték a községi intézményeket, több emlékhelyen is koszorúzást tartottak, és egy érdekes tárlatot is összeállítottak. Utóbbin a tagok hobbijaiba, szabadidős tevékenységeikbe nyerhettek betekintést az érdeklődők.

Év közben is sok közös programot szerveznek, az ország több pontján az egymáshoz viszonylag közel élők is találkoznak, egy-egy rendezvénnyel az adott településen is Jászjákóhalma hírét öregbítve.

Ezek is érdekelhetnek