Királyi szakácsavatás

Reneszánsz kori hangulat és profi szakácsok részvétele színesítette a Somogy megyei Nagyszakácsiban megrendezett, Királyi Szakácsok Nyomdokán elnevezésű programsorozatot.

LakóhelyemKovács Réka2010. 08. 10. kedd2010. 08. 10.

Kép:

Királyi szakácsavatás

A rendezvényt csaknem tízezren látogattak meg, akik az idén a reneszánsz gasztronómiai kultúra rejtelmeiben merülhettek el, s több – nemzetközi szinten is elismert – profi szakács munkáját is megfigyelhették.

A Királyi Szakácsversenyt a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy felkutassák és bemutassák a magyar konyhaművészet különböző korszakait – a szakácsmesterség képviselőinek megfogalmazásában.

A versenyben kizárólag Mátyás király korában ismert alapanyagokból, fűszerekből, korhű technológiai eljárással készíthettek ételeket a versengő csapatok, akik közül végül Kocsis Tibor Sándor – a Tata és Környéke Régió és Egyesület képviseletében – bizonyult a legjobbnak: ő vehette át 2010. év Királyi Szakácsa címet.

A verseny során elkészített ötfogásos menüsort négy szempont alapján értékelte a háromtagú szakmai zsűri: íz, szakszerűség, kreativitás, korhűség. De emellett fontos volt a tálalás jellege és az ételek színharmóniája is. A nyertes csapat fogásai között szerepelt mézes-fehérboros nyúlfiragu, kardélre fűzött-töltött csuka karakány rózsásra pirítva és aranyozva, makkon perdült mangalicasüldő sütény kemencében fácánnal töltve is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek