Bálok évadján

Hagyományosan a farsangot tartják báli időszaknak, de már az adventet megelőzően is számos efféle eseményt rendeznek országszerte.

LakóhelyemGeizer Andrea2010. 12. 02. csütörtök2010. 12. 02.
Bálok évadján

A korai bálok java része valamilyen formában a diáksághoz kötődik. A középiskola első osztályát megkezdők – a tanítás megkezdése után néhány héttel – gólya-, avagy szöcskeavatókon esnek át,. Ez általában napközben lezajló vicces feladatok teljesítéséből áll – melyeket a felsőbb évesek találnak ki –, este pedig táncos mulatság következik. Az iskola hagyományaitól függ, hogy az elsősök táncprodukcióval is készülnek-e, avagy „csak” az ifjúságot megmozgató buli kerekedik ki az estéből.

Míg a „kicsiknek” nem kötelező a tánc, a végzősöknek már igen. A középiskolai szalagavató ünnepségeknek is ez az egyik központi eleme – a másik pedig a szalagtűzés, mely szokás a selmecbányai mérnökiskolából ered, ahol a végzős hallgatókat azért jelölték meg szalaggal, hogy ballagás után ezáltal is megőrizzék az iskola emlékét.

A szalagavató bálokra a szülők és rokonok is hivatalosak. Hogy milyen produkciót láthatnak, szintén hagyományfüggő. Van, ahol az egész évfolyam (esetenként 2-6 társaság) együtt táncol – legtöbbször keringőznek –, majd ezen felül minden osztály külön produkcióval is készül. Más helyeken nincs közös tánc. Az osztály-koreográfiák kapcsán ma már egészen elképesztő stílusokat, előadásokat láthatunk: a hagyományos francia négyes, vagy palotás mellett divatosak a latin és az ír táncok, vagy akár a hip-hop műfaja is. Tavalyi a nem sokkal korábban elhunyt Michael Jackson dalaira alapozott csoportos tánc volt a sláger.

Az egyetemi gólyabálok általában az elsőévesek esküjével, majd néhány korábban jelentkező kezdő keringőjével kezdődnek, majd nemritkán híres énekesek, együttesek koncertjeivel folytatódnak, ezután pedig az egész éjszaka a táncé. a lustábbakra, a nyugalomra vágyókra az erre az alkalomra klubszobákká varázsolt előadók, szemináriumi termek várnak – például teaszoba, vízipipaszoba, tréfás házasságkötő terem stb.

De hogy a szülők se maradjanak ki a bálozásból – az iskolák pedig némi plusz pénzhez jussanak –, egyre több helyütt szerveznek alapítványi bálokat. Ezek lényege, hogy az érdeklődők belépőt váltanak az iskola vagy óvoda javára meghirdetett rendezvényre, mely tartalmaz egy vacsorát és a lehetőséget a hajnalig tartó táncra – legtöbbször házibuli zenekarok, vagy igényes lakodalmas-mulatós zenét játszó együttesek zenéire. Az est elején sokszor a diákok vagy akár a nevelőik által előadott rövid műsor szórakoztatja a megjelenteket, s szinte mindig rendeznek tombolát is, melynek tárgynyereményei helyi vállalkozók felajánlásaiból származnak. A belépőkből és tombolából befolyt pénzt ezután az oktatási intézmény fejlesztésére fordítják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek