Fényvarázsló, ködbelátó dalénekes

Nincs lehetetlen, legalábbis az elektronikában – mondta Uglyai János kétszeres Géniusz-díjas feltaláló, és újraélesztette a kiégett neoncsöveket.

LakóhelyemKemény Krisztina2011. 03. 02. szerda2011. 03. 02.

Kép: uglyai jános feltaláló világítástechnika fénycsövek aranyosgadány 2011 02 04 Fotó: Kállai Márton

Fényvarázsló, ködbelátó dalénekes
uglyai jános feltaláló világítástechnika fénycsövek aranyosgadány 2011 02 04 Fotó: Kállai Márton

Semmin nem lepődöm meg – határozom el, és belépek az aranyosgadányi házba, ahol a feltaláló lakik. A nappali közepén ősrégi hűtőszekrény zakatol. Ártatlan pillantást vetek csak rá, de Uglyai úr már magyarázza is:

– Ez egy páraelszívó, segít megőrizni a ház állagát. Napi két liter vizet is össze tud gyűjteni a levegőből. Édesanyám hűtőjéből alakítottam át.

Feltalálónak születni kell – nyugtázom. Karrierje egy kiszuperált detektoros rádióval indult, amit hatéves korában addig bütykölt, míg sikerült megszólaltatnia. Felnőtt munkavállalóként aztán mi más beosztást kaphatott volna – újítási előadó lett a pécsi Szikra Nyomdában. Itt hamarosan lángra is lobbant, és feleségül vett egy fiatal, kedves titkárnőt. A munkahely megszűnt, a házasság viszont megmaradt, így lett Uglyai Jánosból – felesége családi vállalkozását fellendítendő – virágkötő. Ahol is azon nyomban kikísérletezte a kék szegfűt.

Azt is elárulja az asszony, hogy feltalálóval élni nem mindig egyszerű, de garantáltan nem unalmas lét. El kell fogadni, hogy képes hajnalokig virrasztani egy-egy ötlet kapcsán, cserébe lehet élvezni kreativitását. Ezek egyike például a sárgarépás halászlé. Uglyai úr volt orvosiműszer-gyártó, híradástechnikai műszerész, képviselő-testületi tag, zenét szerez és verseket is ír. Találmányával éveken át saját költségén megvilágította utcájuk egy részét.

Uglyai János kreativitását a Feltalálók Olimpiáján is értékelték: ott kapta a Géniusz-díjakat 1998-ban és 2002-ben a kidobott neoncsövek életre keltéséért, a neoncsövek és hagyományos izzók élettartamának megnöveléséért, az érintésre kapcsolódó zseblámpáért. A kiégett fénycsöveket negyedóra alatt kétezer forintos anyagárral működésbe lehet hozni, élettartamuk újra annyi lesz, mint előtte volt. A találmányokat a Szabadalmi Hivatal bejegyezte. S hogy mi történt azóta? Semmi. De a feltalálónak ilyen hétköznapi dolgok nem szegik kedvét.

Most épp egy ködön áthatoló, villogó, figyelmeztető fényforráson dolgozik, amit veszélyes közlekedési helyszíneken lehetne kihelyezni. S hogy magát mivel éleszti újra, ha netán lemerül? Válaszként felpattan a fotelból, kezébe kap egy mikrofont és énekel, ahogy valamikor a Pannónia bárban tette hosszú évekig. Amikor még táncdalénekes volt...

Ezek is érdekelhetnek