Vissza a társadalomba. De hogyan?

Nagyszabású összefogás született az áldozatokért és tettesekért, mellyel a bűnelkövetők társadalmi beilleszkedését szeretnék elősegíteni, s hogy végső soron Magyarország leginkább érintett területei biztonságosabbá válhassanak.

LakóhelyemKovács Réka2011. 09. 14. szerda2011. 09. 14.

Kép: Cells meant to hold eight prisoners often held 20 at the Internal Security prison on what is now Forward Operating Base Loyalty in East Baghdad. Photo by Jim Garamone

Vissza a társadalomba. De hogyan?
Cells meant to hold eight prisoners often held 20 at the Internal Security prison on what is now Forward Operating Base Loyalty in East Baghdad. Photo by Jim Garamone

A Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Baranya és Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatalok Munkaügyi Központjai egységes és hatékony program kidolgozását kezdeményezték, ameléyben bűnmegelőzési képzésekkel, áldozatsegítési szolgáltatások fejlesztésével, önkéntesek bevonásával, programokkal mérsékelnék a bűncselekmények számát és azok negatív következményeit.

A TeTT Program életre hívásának szükségességét mi sem igazolja jobban, minthogy a tapasztalatok szerint a büntetés-végrehajtási intézetből szabadultak visszaesési aránya csaknem 50 százalékos. Ezért mielőbb meg kéne találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel emelhető a frissen szabadultak visszailleszkedési esélye. Ennek egyik alappillére a szabadlábra kerülők munkaerő-piaci esélyeinek növelése, amihez azonban elengedhetetlen a munkaügyi központok, megyei igazságügyi hivatalok és a büntetés-végrehajtási intézetek szoros együttműködése.

A négyszakaszos reintegrációs programban az érintett három régió 11 büntetés-végrehajtási intézetében, 12 helyszínen jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetést töltő elítéltek és előzetesen letartóztatottak (későbbiekben fogvatartottak) számára önkéntes a részvétel. A teljes képzés időtartama 20 hónap, melynek során szakemberek foglalkoznak a programban résztvevőkkel. A négy szakasz célja, hogy segítse a fogvatartottak számára a munkaerő-piaci információk terjesztését és a megfelelő tanácsadást, illetve készségfejlesztésekkel és képzésekkel támogassa a fogvatartottakat a szabadulást követő beilleszkedés folyamatában.

Ezek is érdekelhetnek