Nők a csatornában?

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség szervezésében negyedik alkalommal adták át a Legjobb Női Munkahely Díjat, melyet ezúttal a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nyert el. A részletekről Bátori Marianna kommuniká­ciós vezetőt kérdeztük.

LakóhelyemBorzák Tibor2011. 10. 14. péntek2011. 10. 14.
Nők a csatornában?

– Már az is meglepő, hogy nők dolgoznak férfias munkakörben!
– Valóban nem nevezhetjük hagyományosnak. Cégünk mintegy ezerkétszáz dolgozót foglalkoztat, harmincöt százalékuk a gyengébb nem képviselői. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy a hölgyek a csatornatisztítás vagy az árvízvédelem területén szorgoskodnak, inkább a háttérmunkákból veszik ki a részüket. Több mint egy éve vettük át a fővárosi illemhelyek üzemeltetését, ott is tudunk nekik feladatot adni.

– Vagyis ők a vécésnénik?
– Én ebben inkább azt tartanám érdekesnek, hogy száznál több munkahelyet teremtettünk és lehetőség nyílt megváltozott munkaképességűek alkalmazására is. Az utóbbi időben alkalmaztunk hajléktalanokat is. Egyébként pedig az általunk üzemeltetett utcai illemhelyek olyan kulturáltak, hogy az oda betérők is csodálkoznak.

– Beszéljünk a pályázatról. Mi volt a lényege?
– A kiírók sok más mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy egy nagyvállalatnál milyen arányt képviselnek a nők. Nos, mi felsővezetői szinten is előkelő helyen állunk, hiszen húsz férfi mellett tizennégy hölgy végez felelősségteljes munkát, közülük egy vezérigazgató-helyettes, hat főosztályvezető és kilenc osztályvezető.

– És mi a helyzet az alsóbb szinteken?
– Főleg a pénzügyön, az ügyfélszolgálaton és a humán erőforrásban találkozhatunk nőkkel. De szennyvíztechnológusunk, vízminőségi csoportvezetőnk is van; csatornabúvárként viszont csak férfiak dolgoznak.

– Sok szó esik mostanában a nők esélyegyenlőségéről. Ezért is tesznek valamit?
– Hogyne, ráadásul ez a kérdés fontos pályázati szempont volt. Nálunk rugalmas a beosztottak munkaideje és figyelünk a megváltozott életkörülmények között dolgozókra is. Folyamatosan tartjuk a gyeden, gyesen lévőkkel a kapcsolatot, a fizetésemelés sem marad el náluk, s mindenkit visszavárunk.

– Ezekért kapták az elismerést?
– Többek között. Cégen belül több mint háromszáz hölgy töltött ki kérdőívet, ezek alapján döntött így a bírálóbizottság. Bevallom őszintén, bennünket is megleptek a válaszok. Szinte mindannyian úgy vélekedtek, hogy szeretnek itt dolgozni, semmiben nem szenvednek hátrányt. Jó volt olvasni a véleményeket.

Ezek is érdekelhetnek