Tornádó Nyíracsádon

Soha nem fogják elfelejteni a nyíracsádi emberek azt a szörnyű júniusi napot, amikor sötétbe borult a község, és mintegy 15 percig tartó tornádó söpört végig a településen. Azt hitték az emberek, hogy elérkezett a világvége. Hatalmas erejű szélvihar kavargott a levegőben, melynek tölcsér alakját többen fényképen megörökítették.

LakóhelyemBalogh Mária2012. 06. 12. kedd2012. 06. 12.

Kép: Nyíracsád, 2012. június 1. Tűzoltók dolgoznak egy megrongálódott háznál Nyíracsádon a Vágóhíd utcában, ahol több mint 30 lakóházat rongált meg a viharos szél. Négy utcában összesen mintegy 60-70 lakóházban nincs áram, mert a szél több villanyoszlopot is kidöntött. Sok háznak nemcsak a tetőszerkezetét sodorta le a szél, hanem a tűzfalait is kidöntötte. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt, Fotó: Czeglédi Zsolt

Tornádó Nyíracsádon
Nyíracsád, 2012. június 1. Tűzoltók dolgoznak egy megrongálódott háznál Nyíracsádon a Vágóhíd utcában, ahol több mint 30 lakóházat rongált meg a viharos szél. Négy utcában összesen mintegy 60-70 lakóházban nincs áram, mert a szél több villanyoszlopot is kidöntött. Sok háznak nemcsak a tetőszerkezetét sodorta le a szél, hanem a tűzfalait is kidöntötte. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt

A váratlanul érkező, pusztító erejű tornádó romba döntött több mint harminc lakóházat a település keleti részén: összeroppantak a tetők, kidőltek a házfalak, több százan maradtak hajlék nélkül. Emberi áldozatot szerencsére nem követelt a szokatlan természeti katasztrófa. A debreceni, vámospércsi, nyíradonyi tűzoltóság mentette a házakat, az embereket, a jószágokat. A kitépett, derékba tört fákat, a kertek terméseit azonban már senki nem tudja pótolni, ahogy a ruhákat, szerszámokat sem, amelyeket a szélvihar magával ragadott.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Máltai Szeretetszolgálat szakemberei és önkéntesei is a helyszínre érkeztek. A karitatív szervezet elsődleges célja az volt, hogy – a polgármesteri hivatallal egyeztetve – biztonságba helyezzék az embereket, élelmet, ruhát, lakhelyet nyújtsanak számukra, s felmérjék a további igényeket. Később a Baptista Szeretetszolgálat is a falu lakóinak segítségére sietett. Tartós élelmiszereket, ruhaneműket, tisztítószereket osztottak a rászorulóknak. A polgármesteri hivatal kapcsolatba lépett tetőfedő anyagokat gyártó cégekkel, hogy a kárt szenvedett családok házait mielőbb helyrehozzák. Vannak olyan épületek Nyíracsádon, ahol a tetőszerkezetet átmenetileg takarófóliával fedték le – bár egy újabb tornádóval szemben ez nem sokat ér.

Dr. Nagy János, Nyíracsád polgármestere biztos abban, hogy a kormány, illetve a Belügyminiszté¬rium anyagi segítsége nélkül nem tudják a pusztítás következményeit helyrehozni. Reményt keltett a helybéliekben, hogy Tasó László országgyűlési képviselő is a helyszínre érkezett, és azt ígérte: amint elkészül a hivatalos kárfelmérés, mindent megtesz azért, hogy a község lakói kormányzati támogatáshoz jussanak.

Ezek is érdekelhetnek