Lovasnapok és patkólóverseny Jósvafőn

Jósvafőn augusztus 17-19. között hucul lovasnapokra és nemzetközi patkolókovács versenyre várják az érdeklődőket.

LakóhelyemKovács Réka2012. 08. 10. péntek2012. 08. 10.
Lovasnapok és patkólóverseny Jósvafőn

Az Aggteleki Nemzeti Park és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete közös rendezvényén a kovácsok bemutatják a nemzeti iskolák fogásait, míg az érdeklődők megtapasztalhatják, hogy a hucul lovak biztos léptűek, képesek leküzdeni a nehéz terepakadályokat, hihetetlen teherbírásúak.

A huculösvény újkori versenytípus. Ötlete onnan ered, hogy a tenyészvizsgán a félvérekre és telivérekre kirótt teljesítmény-tesztek (mint a gyorsaság, ugróképesség stb.) nem adnak megfelelő eredményt a hucul lovaknál. Ezért számukra a Krakkói Egyetemen olyan akadályversenyt rendeztek, ami lehetővé teszi a teljesítményük korrekt mérését: vajon a ló biztos léptű, irányítható és megbízható-e?. Az akadályverseny néhány év alatt önálló eseményként is nagy népszerűségre tett szert Lengyelországban és a környező országokban (Ausztria, Csehország, Szlovákia). Az idei jósvafői program már a negyedik a sorban.

A huculösvény extrém nehézségű terepet modellez. Keskeny árok vagy víz feletti – magasra emelt és billenő – pallókat, meredek vízmosásokat, patakmedreket, rögzített, engedelmességi és verhető ugrásokat, ügyességi, ijesztő (szalagos kapu) elemeket minden ösvénynek tartalmaznia kell.

A versenyen legkevesebb 16 akadályt jelölnek ki, melyek leküzdéséhez gyakorlott lovaglás és jól irányítható ló kell. Míg például a díjugrató versenyeken általánosak a 4 m széles akadályok, itt előfordulhatnak 150 cm szélesek is, ami a lovastól pontos rálovaglást, a lótól pedig megfelelő munkaképességet követel.

Mindezt szemügyre vehetik, akik a jövő hét végén Jósvafőre látogatnak. A szervezők mindenkit odavárnak!

Ezek is érdekelhetnek