Dobozba zárt aranyalma

Mivel léalmából megélni nem lehetett, váltottak almalére. Nem könnyű, de jobban jövedelmez a kiskőrösi Dedák családnak ez az üzlet.

LakóhelyemBorzák Tibor2012. 12. 13. csütörtök2012. 12. 13.

Kép: Kiskőrös, 2012. október 10. Alföld aranya, friss almalé csomagolás. Fotó: Ujvári Sándor

Dobozba zárt aranyalma
Kiskőrös, 2012. október 10. Alföld aranya, friss almalé csomagolás. Fotó: Ujvári Sándor

A feleség védőnő, a férj víz- és gázszerelő volt a rendszerváltás idején, mikor 37 hektáros almáskertet béreltek Balástyán. Később saját ültetvényt hoztak létre. A léalma azonban szinte csak filléreket fizetett akkoriban. Reménykedtek, hiába. A csekély jövedelem nem volt elég a gazdaság fenntartására.

– Hét évvel ezelőtt a tudomásomra jutott, hogy létezik egy osztrák gépsor, amivel adalékanyag nélküli gyümölcslé gyártható – idézi a kezdeteket Dedák Pál. – Ez eldöntötte a továbbiakat. Hitelből vettem a gépsort, jelzálog került a házunkra. Elindult családi vállalkozásunk - két fiunk már itt dolgozik -, a Jona-Drink Kft.

Kezdetben két társuk is volt, mára leegyszerűsödtek a tulajdonviszonyok. A gyártósorra felvett hitelt visszafizették. Uniós támogatást nyertek, melyet főként telephely-kialakításra fordították. Dedákné Török Marianna meséli: számos országos rendezvényre vitték termékeiket kóstoltatni, s jól fogadták a fogyasztók. Alföld Aranya márkanéven ötliteres kiszerelésben gyártják a százszázalékos almalevet, amihez vizet, sűrítményt, tartósítót nem használnak. Ideális esetben a tíz-tizenkét fős kollektíva napi kapacitása négyezer doboz lenne, de nincs kihasználva a gyártósor. Bővítették a kínálatukat: meggy, eper, szőlő, kajszi- és őszibarack ízesítésű almalevet is gyártanak Évente hétszázezer liter ital készül a kiskőrösi üzemben.

– Számolunk a konkurenciával is – folytatja a családfő. – Ezért úgy döntöttünk, megpályázzuk a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. Hogy a dobozainkra rátehessük a logót, számos előírásnak kell megfelelnünk. Még azt is meghatározzák, mit tüntethetünk fel a címkén, például nem használhatjuk az eddig bevált „Dobozba zárt egészség” szlogenünket.

Dedákék a kulisszatitkokkal ma már óvatosabbak. Előfordult, hogy éppen a későbbi konkurencia vette videóra náluk a technológiát, ezért ma már tilos filmezni az üzemben. A termék viszont magáért beszél: csapra verés után három-négy hétig eláll az almalé, felbontatlanul pedig akár egy évig is tárolható. Szóba kerülnek a nagy áruházláncok, ahová nem könnyű bejutni. Az egyiktől például öt esztendő után érkezett az értesítés: hozhatják a portékájukat.

– Szeretnénk az egészség jegyében almaléital-automatákat telepíteni az általános iskolák folyosóira – árulja el Dedákné Török Marianna. – Többen is nagy fantáziát látnak benne, hiszen a diákok így nem vízzel hígított porból vagy sűrítményből készült italhoz, hanem természetes gyümölcsléhez juthatnak hozzá. A programot a fővárosban kezdik.

Ezek is érdekelhetnek