Kinek ízlik az arzénes víz?

Hétvége, békeidő. A Magyar Honvédség 64. logisztikai ezredének katonái begördülnek zöld teherautójukkal a Baranya megyei Mattyra – egy lajtos kocsit húzva. Az ellenség ezúttal a magas arzéntartalmú víz.

LakóhelyemKemény Krisztina2013. 01. 12. szombat2013. 01. 12.

Kép: Kisdombegyház, 2013. január 1. Vizet osztanak az MH 54. Veszprémi Radarezred katonái egy 5 köbméteres vízszállító gépjárműből Kisdombegyházon 2013. január 1-jén. A honvédség oszt egészséges ivóvizet január 1-jétől az arzénnal szennyezett vizű településeken. A katonák százhuszonhárom település mintegy 340 ezer lakosát látják el. MTI Fotó: Rosta Tibor, Fotó: Rosta Tibor

Kinek ízlik az arzénes víz?
Kisdombegyház, 2013. január 1. Vizet osztanak az MH 54. Veszprémi Radarezred katonái egy 5 köbméteres vízszállító gépjárműből Kisdombegyházon 2013. január 1-jén. A honvédség oszt egészséges ivóvizet január 1-jétől az arzénnal szennyezett vizű településeken. A katonák százhuszonhárom település mintegy 340 ezer lakosát látják el. MTI Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

E víz fogyasztását szorítja vissza a kormány megbízásából az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alakulatainak kétszázötven katonája országszerte – kilencvenöt vízutánfutó, tizennyolc vízszállító teherautó és öt automata vízcsomagoló berendezés segítségével. Magyarul: egészséges vizet osztanak. Mert akár hisszük, akár nem: 2013 elején tizenegy megyénk 123 településének 340 ezer lakosa – köztük olyan városoké, mint Makó, Hódmezővásárhely vagy Szentes – csak így juthat az európai normáknak megfelelő ivóvízhez, hivatalosan fejenként napi két literhez.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban – ezt nézzük most, a vízosztás második napján az egyik érintett településen, ahová kétnaponta érkezik a katonai autó. Kiss-Bank Róbert őrvezető és Csonka Jenő tizedes áll terepszínű egyenruhában a lajtos kocsi mellett, és bizony akad dolguk – jóval több, mint tegnapelőtt, mikor e háromszázötven fős településen csupán háromszáz liter víz fogyott. A második megállónál tartunk, a kicsi faluban lesz belőle összesen hat. Legtöbben ugyanis gyalog jönnek, ötliteres ballonokkal vagy szatyrokkal, bennük kétliteres palackokkal. De akad, aki vödröt hoz, és vízhordó kancsót is láthatunk. – Ha nem bírom el, majd idetolom a talicskát – mondja Kovács Lajosné.

Erre azonban nem lesz szükség, a katonák, ha kell, cipekedni is segítenek. És annyi vizet adnak mindenkinek, amennyit csak kérnek. E szolgálatkész fiatalembereknek amúgy ugyanez a dolguk lenne a hadseregben is: szállítmányozás, csak egy kicsit messzebbre – tudom meg Kátai Róbert őrnagytól, az ezred kommunikációs tisztjétől. A logisztikai ezred egyik legfontosabb feladata ugyanis a külföldi missziók – Afganisztán, Ciprus, Sínai-félsziget és Balkán – ellátása.

Itt és most azonban Tarabó Ferencné közeledik felénk két ötliteres flakonnal. Holnap jönnek ebédre a gyerekek, a víz fele elmegy a vasárnapi húsleveshez. S hogy eddig miből készült a faluban a leves? Többnyire csapvízből – aminek nem csak az arzéntartalma magas (20 mikrogramm/liter), de van benne gáz is, és túl sok vas, amitől olyan barnás. Vagy vásároltak palackosat. Néhányan a szomszéd falu közkútjára jártak, de egy idő után elzárták azokat.

– Mi forraltuk a csapvizet iváshoz is – mondja egy férfi, aki kerékpárral érkezett, és nem hallott arról, hogy a forralástól az arzéntartalom nem csökken. Mint ahogy nem hallottak az egyedi arzénmentesítő kancsóról sem, ami hatékonyan szűri a konyhai használatra szánt vizet. – Nyolcezer forint?! Az a legtöbb falubelinek egy vagyon – válaszolja egy másik férfi, Nagy Sándor.

Mint ahogy vagyon lenne az önkormányzatnak az a kilencvenötmillió forint, amivel a probléma véglegesen megoldódna. Ám a beruházást az önkormányzat képtelen önmaga fedezni. Pályáztak hát rá, már tavaly augusztusban – tudom meg Fallerné Knopf Zita polgármestertől. Most ennek eredményét várják – a lakók meg a lajtos kocsit, legalábbis a többség. Mert akadnak, akik azt mondják: nem érdekli őket az új előírás, eddig is ezt a vizet itták. S mivel a csapokat nem zárja le semmilyen hatóság, így a vezetékes víz fogyasztásáról minden lakó a belátása szerint dönt. A kilátásairól viszont nem árt tudni, amit a Magyar Vöröskereszt részéről dr. Szabó László gyermekgyógyász szakorvos nyilatkozott nekünk:

– Az arzéntartalmú víz fogyasztása növeli a bőr-, a tüdő- és a veserák kialakulásának kockázatát. A literenként húsz mikrogramm arzéntartalmú vizet fogyasztók között ezerből hét főnek van esélye tüdő- vagy hólyagrákra. Kisebb koncentrációban, hosszabb idejű fogyasztás esetén a bőr fokozott elszarusodását és pigmentációját, azaz elszíneződését okozhatja. Koraszüléshez, halvaszüléshez, vetéléshez vezethet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek