Kispesti biodinamók

EDZÉSSEL KÜLTÉRI áramot termelni Anglián kívül Európában ma még csak a kispesti panelházak Központi Játszóterének zöldparkjában lehet.

LakóhelyemK. G.2014. 06. 06. péntek2014. 06. 06.

Kép: Áramtermelö fitneszgépek egy kispesti játszótéren 2014.05.25. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Kispesti biodinamók
Áramtermelö fitneszgépek egy kispesti játszótéren 2014.05.25. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter www.napocska.eu

Sötétedés után is pedálozhatunk a pár hete beüzemelt, testünknek szinte minden izmát megmozgató fitneszgépeken: miközben dagad az izom, ég a zsír, e gépek a világítást is megtermelik.

A kispesti parkban gyesen lévő anyukák szülés utáni súlyfeleslegüket, férjeik sörpocakjukat csökkenthetik a spinning-, kézi- és fekvőkerékpáron, valamint egy ellipszisgépen.

Ráadásul egészségüket, jó kondijukat, üde levegőn, fákkal teli parkban úgy őrizhetik meg, hogy még spórolhatnak is az áramon. De nem csak anyukák és nagyszülők terepe ez. A küzdősportot űző 28 éves Forgács Péter szakértően magyarázta el nekem, hogy a rendszerrel folyamatosan mérhető a termelt áram mennyisége. Egy átlagember némi tekeréssel 50–100 Watt energiát termel, ami erőbedobástól függően felmehet óránként akár 1 kilowattra is. S a környezetbarát energia „hazavihető”, mert USB csatlakozóval feltölthető a mobiltelefon, laptop, elemlámpa, vagy akár egy botmixer is, amellyel otthoni áramfogyasztásunkon spórolunk.

A kerületi önkormányzat mintegy 8 milliót költött a zöldpark létesítésére azzal a céllal, hogy a sportolás örömét összekösse a környezettudatos gondolkodással. Bejött!

Jómagam, a világ lustája is elcsábultam a tekerésemtől a mérőtáblán felkúszó színes számoktól, amelyek fokról fokra jelezték: ott és akkor mennyi energiát termeltem.

Bevallom, nem túl sokat, ám ha a mobilomat nem is, engem feltöltött a mozgás. Angliában már több mint 500 ilyen zöldsziget létezik.

Hazánkban a kispesti az első, de népszerűsége láttán vélhetően nem az utolsó!

Ezek is érdekelhetnek