Ócsai lakópark: nem lett sokkal kívánatosabb, de megtelik

Lassan megtelik az ócsai lakópark. Az egy éve üresen álló ingatlanokba a nyáron költözhet be az utolsó család is, ha minden a tervek szerint halad. A kiírt pályázatok túl szigorúnak bizonyultak, így azokat többször is módosítani kellett.

LakóhelyemHardi Judit2014. 06. 07. szombat2014. 06. 07.

Kép: Légifotó repülés ócsa lakópark eladósodott családok válság költözés állami beruházás 2013 10 23 Fotó: Kállai Márton

Ócsai lakópark: nem lett sokkal kívánatosabb, de megtelik
Légifotó repülés ócsa lakópark eladósodott családok válság költözés állami beruházás 2013 10 23 Fotó: Kállai Márton

A tavaly még csak „félházas” lakópark most júniusban újabb lakókkal bővül. Így már csak húsz ház marad üresen az ócsai területen, de azok sem sokáig: a hónap végéig a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) elbírálja a még áprilisban beérkezett pályázatokat. Tekintve a nagy érdeklődést a lakópark még üres házai iránt – nem lesz gond az utánpótlással.

A 2,5 milliárd forintból épített ócsai lakópark – ahonnan naponta kétszer indul busz Ócsára – nyolcvan lakásból áll. Jelenleg 25 lakás áll üresen, ebből öt ingatlan lakóival (a márciusi pályázat nyerteseivel) már aláírta a bérleti szerződést a NET, ami az idei évtől pályáztatta meg az üresen álló lakásokat.

Habár egy éve állnak üresen a házak, a beszámolók szerint állapotuk kifogástalan, és azonnal beköltözhetők. A parkban hozzávetőlegesen kétszázan élnek most, csak devizahiteles családok.

A lakók életét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkatársai segítik. Elkél a segítség, hiszen a lakóparkban sok a munkanélküli, a szűkös közlekedési lehetőségek pedig nem könnyítik meg az álláskeresést. Nemcsak munkahelykeresésben, hanem tűzifavásárlásban (az itteni házakban fával fűtenek), betegszállításban, adósságkezelésben is segítenek a máltaiak. Mindemellett pedig Közösségi Házat működtetnek, ami a családok beilleszkedését könnyíti. Rengeteg gyerekprogrammal, korrepetálással, nyári táborok szervezésével, ingyenes biciklikölcsönzéssel próbálják szebbé, élhetőbbé tenni a hétköznapokat.

Ezek is érdekelhetnek