Legyél hős és kóstolj bele a mentők munkájába!

A mentőgépkocsi-vezetők, mentésirányítók, mentőtisztek és mentőápolók munkájával is testközelből ismerkedhetnek meg azok a fiatalok, akik részt vesznek az Országos Mentőszolgálat „Legyél hős!” programjában. Az önkéntes munkával töltött fél év kiváló kezdet lehet egy szép és megbecsült hivatáshoz.

LakóhelyemHabik Erzsébet2019. 08. 27. kedd2019. 08. 27.

Kép: DCIM\100GOPRO\GOPR2434.JPG

Legyél hős és kóstolj bele a mentők munkájába!
DCIM\100GOPRO\GOPR2434.JPG

– Európai uniós pályázat keretében kapott az Országos Mentőszolgálat lehetőséget arra, hogy elindítsa az önkéntes programját. Mint minden szervezetnél, nálunk is kihívást jelent a megfelelő humán erőforrás biztosítása, ezért törekvésünk, hogy a megcélozott 18–22 év közötti korosztályban keressük az utánpótlást – tájékoztat Várnagy Gyula, az Országos Mentőszolgálat vezető projektmenedzsere.

Tavalyi tapasztalatuk azt mutatta, hogy elsősorban azok a fiatalok jelentkeznek önkéntes munkára, akik egészségügyi területen tanultak vagy kívánnak továbbtanulni. Többen közülük orvosi egyetemre szerettek volna bejutni, ami első körben nem sikerült nekik, az előttük álló hónapokat viszont szeret

nék tartalmasan eltölteni. Akadnak olyanok is, akik korábban nem az egészségügy világához kapcsolódóan tanultak, de érdeklődnek iránta, míg mások „kalandvágyból” kóstolnának bele a mentők munkájába.

– A jelentkezőkkel szemben semmilyen speciális kritériumot nem támasztunk, de belépéskor mindenkinek kötelező az általános orvosi vizsgálat. Jelentkezni az erre szolgáló űrlap kitöltésével, a toborzas.mentok.hu weboldalon lehet. Ezután telefonon megkeressük a leendő önkéntest, és tájékoztatást adunk arról, hogy a lakóhelyéhez közel várhatóan mikor indul csoport, illetve milyen időbeosztásra számíthat – részletezi a jelentkezés feltételeit a projektmenedzser.

Az önkéntesek elkezdik az OKJ-s gyakorló mentőápolói képzést, melynek az első hat hónapja ingyenes. Ez az elfoglaltság heti négy munkanapot vesz igénybe, melynek során elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek a fiatalok. Az órarendben többek között egészségügyi alapismeretek, mentéstechnika, egészségügyi logisztika szerepel, 90 órában tanulnak idegen nyelvet (angolt vagy németet, illetve valamennyi orvosi latint is), valamint demonstrációs gyakorlatokon vesznek részt, ahol bábukon gyakorolják a különböző eszközök, műszerek használatát, így például a szakszerű vérnyomás- és vércukormérést.

Elsősorban azok a fiatalok jelentkeznek önkéntes munkára, akik egészségügyi területen tanultak vagy kívánnak továbbtanulni.

Viszonylag hamar, már a képzés elején lehetőségük nyílik arra, hogy az esetekhez kivonulva – megfelelő szakmai felügyelet mellett – az elméleti órákon elsajátítottakat a gyakorlatban is alkalmazzák.

– Tavaly több mint 30 fiatalt foglalkoztattunk, mindannyian elvégezték a hat hónapos képzést, és az önkéntes munkába is sikeresen bekapcsolódtak. Többen közülük már elhelyezkedtek a Mentőszolgálatnál, illetve örömmel értesültünk arról, hogy Békés megyéből két önkéntesünk felvételt nyert a választott egyetem mentőtiszti szakára. Így néhány év múlva visszatérnek majd a sorainkba – számol be az eredményekről Várnagy Gyula.

A pályaorientáció szempontjából is remek lehetőség az önkéntes munka, hiszen akik vonzódnak az egészségügyhöz, úgy gondolják, hogy ott képzelik el a felnőtt pályafutásukat, fél év alatt szerteágazó betekintést kaphatnak e világba. Minden munkakörrel megismerkedhetnek – legyen szó mentőgépkocsivezetőről, mentésirányítóról, mentőtisztről vagy mentőápolóról –, így eldönthetik, hogy a Mentőszolgálatnál találják-e meg igazi hivatásukat.

Ezek is érdekelhetnek