Pocak alatt, pocak után

Nem könnyű a kismamáknak olyan helyet találniuk, ahol szakszerű irányítással mozoghatnak, pedig már évek óta tartanak terhestorna-oktató tanfolyamot az Országos Terhestorna Központban. A felelősség nagy: alapos anatómiai ismeretekkel kell rendelkezni arról, miként változik meg a várandós nő szervezete.

LakóhelyemBiczó Henriett2019. 09. 23. hétfő2019. 09. 23.
Pocak alatt, pocak után

Hát ezek mit csinálnak? – ül ki a csodálkozás az alig egyéves Nóri arcára, miközben a földön ülve szemléli, ahogyan anyukája, Barbara és még egy tucatnyi nő az utasításnak megfelelően kalimpál a kezével meg a lábával, előre és hátra hajolgat. Egy idő után megunja, és inkább a játékok felé veszi az irányt.

A gyerkőcök boldogan sertepertélnek a felnőttek lábai között, miközben az anyukák az izzadságcseppeket törlik a homlokukról.

– Állat emel, előrenéz! Csajok, úgy néztek, mintha citromba haraptatok volna – mondja Belényi Bea, miközben mellé csapódik a négyéves Olívia, s együtt mutatják a gyakorlatokat. A zuglói BBGo NőiFitness stúdióban vagyunk.

Mindegy, hogy várandós vagy kisgyermekes anyukáról, esetleg nyugdíjas nagymamáról van szó, a 400 négyzetméteren mindenki megtalálja a neki való mozgásformát. Bea gyógytest nevelő, terhestorna-specialista, aki 17 évvel ezelőtt szembesült azzal, hogy a pocakos anyukáknak alig akad lehetőségük tornázni.

Alakformáló óra babával – míg az anyukákat alaposan megmozgatják, a picik mellettük sündöröghetnek...Fotó: Bebes Mátyás

– Amikor várandós voltam a lányommal, egy-két kórházban tartottak terhestornát, de úgy kezeltek bennünket, mintha betegek lennénk, sportszakmaiságról sem nagyon lehetett beszélni. Mondtam, hogy ingyen tartok órákat, csak adjanak lehetőséget!

Így kezdtem az edzőséget 2002-ben, majd hat évvel később megnyitottuk a BBGo-t, az Országos Terhestorna Központot – mesél Bea a kezdetekről, s arról is, hogy ma sem könnyű a kismamáknak olyan helyet találniuk, ahol szakszerű irányítás alatt mozoghatnak.

Barbarát kérdezem, mielőtt elkezdődne a babás-mamás alakformáló torna.

– A kisfiam, Ádám két és fél éves. Már várandósan kerestem, hol lehetne tornázni. A lakóhelyünk környékén semmit nem találtam, félórányi távolságra fedeztem fel ezt a stúdiót. Itt gyerekmegőrző is működik, ami nagy segítség az anyukáknak – válaszolja.

Ezt Heni és Piroska is tökéletesen érzik: míg ők tornáznak, kisfiaik, a 20 hónapos Csongor és a 8 hónapos Máté a gyerekmegőrzőben játszanak. Hetente egyszer jönnek a stúdióba, Piroska terhestornára is ide járt, azt mondják, fontos, hogy emberek között legyenek, megszabaduljanak a szülés utáni pluszkilóktól, és a gyerekeiknek is jó, ha különféle ingerek érik őket.

Az „alakformáló babával” órán találkozunk egy kismamával, aki hamarosan szül.

Itt mindenki megtalálja a neki való mozgásformát. Fotó: Bebes Mátyás

– A terhesség alatt felborul a szervezet működése, a belső szervek helyzete megváltozik, mindezt figyelembe kell venni a gyakorlatok összeállításánál. A legváratlanabb helyzetekre is fel kell készülnünk. Egyszer egy kismamának óra közben folyt el a magzatvize, rögtön elkezdtük a relaxációs gyakorlatokat, hívtuk a mentőt, az apukát. A kismama a kórházban egészséges babát hozott a világra – mondja Bea.

– Az évek során 2200 olyan kisbaba született, akiknek az anyukája pocakosan járt hozzánk tornára. Sokan közülük a babás tornákra is visszajönnek. Felnő az a generáció, amelyik pocaklakóként kezdte nálunk az edzést, és most már felnőttként jár a stúdiónkba. Tartunk terhestornaoktató tanfolyamot gyógytornászoknak, gyógy test ne velőknek, testnevelőknek, fitneszedzőknek és védőnőknek.

Szinte már minden vidéki nagyvárosban tevékenykedik nálunk végzett edző. Szlovák, szerb, román és osztrák szakemberek is tanultak már nálunk. Európában ez az első és eddig egyetlen ilyen szakirányú képzés. Van itt gerinctorna, idősebbeknek kezdő pilates – sorolhatnánk a többtucatnyi mozgásformát.

Tanfolyamokkal is segítik a fiatal szülőket, például szülésfelkészítő, babaelsősegély- és babamasszázs kurzusokkal. Bea és kis csapata szeretnék az edzéseket az internetre is kiterjeszteni, hogy a fővárostól távol élőknek is segíthessenek a biztonságos és rendszeres napi testmozgásban. Bea elszántságát nézve, előbb-utóbb valamennyi tervét megvalósítja.