Újra versenyben a virágairól híres település

Csemő lakói büszkék tiszta, rendezett, szép falujukra. Huszonkét éve elsők lettek a Virágos Magyarország versenyen, majd az európai országok településeinek megméretésén harmadik díjjal jutalmazták őket. Tavaly újra az élen végeztek az ezerfősnél nagyobb magyar falvak között, idén pedig szeretnék megismételni a korábbi európai bravúrt.

LakóhelyemBorzák Tibor2019. 09. 05. csütörtök2019. 09. 05.

Kép: Csemő virágos falu program díszítés kertészet 2019 07 03 Fotó: Kállai Márton

Újra versenyben a virágairól híres település
Csemő virágos falu program díszítés kertészet 2019 07 03 Fotó: Kállai Márton

Hogy mi is történt 1997-ben? Ha ezt a kérdést a Pest megyei Csemőben és környékén tesszük fel, mindenki tudja rá a választ. Abban az évben nyerték meg a Virágos Magyarország elnevezésű versenyt, minek köszönhetően a következő esztendőben részt vehettek a nemzetközi megméretésen, ahol a portugáliai díjkiosztó ünnepségen a dobogó harmadik fokára álltak fel.

S ez természetesen nem csak egy villanásnyi akció volt a csemőiek részéről, hiszen az önkormányzat példáját követve már korábban is lelkesen csinosítgatták a portájukat. Történt ugyanis, hogy egyik évben a tavasz közeledtével Bartha Lajosné polgármester asszony – aki 49 esztendeig dolgozott a hivatalban és 20 éven át irányította a falut – muskátlikat rakott a községháza ablakába, s ez sokaknak megtetszett.

Három cserép muskátli három sör ára – megindult a falu csinosítása. Csemő az 1997-es első nagy siker után is számos díjat gyűjtött a környezetszépítési vetélkedőkön, és tavaly újra első lett a Virágos Magyarország verseny ezer fő feletti falu kategóriájában, így idén ők képviselik hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében. A nemzetközi zsűri már megtartotta a terepszemléjét, a döntés szeptember végén lesz.

„Vannak, akik azt hiszik, Virágos Csemő a település neve...” Fotó: Kállai Márton

– Nagyon izgulunk, hogy meg tudjuk-e ismételni a korábbi bravúrt – fogad hivatali szobájában Lakos Roland polgármester, aki öt éve áll a község szolgálatában, előtte jegyző volt ugyanitt. – Több mint húsz év telt el közben, s változatlanul szívügyünk a virágos település, sőt elkötelezettebb hívei lettünk a fenntartható környezetnek, a megújuló energiaforrásoknak, a zöld ügyeknek.

A nemzetközi versenyen már ezek is a szempontrendszer részei. Mára kézzel fogható eredményei vannak „virágos sikereinknek”, általuk megteremtettük a község imázsát, jól ismert arculatát. A nyári időszakban turisztikai információs irodát működtetünk az ide látogatók számára, egyre többen foglalnak szállást a központban lévő vendégházunkban.

Vannak, akik azt hiszik, Virágos Csemő a település neve, felvetettem a múltkor, hogy e néven kellene várossá válnunk. De ezzel csak magamra haragítanám a helyieket, hiszen számukra óriási adminisztrációval járna a változtatás. Csemő főterén sétálva feltűnik, hogy szinte minden virág sárga színű.

A polgármester elárulja, hogy elődje kedvenc színe a sárga: Bartháné Ilonkát jeles alkalmakkor mindig sárga virágcsokorral köszöntötték a kollégái, akik a polgármesterváltás után is meg akarták tartani ezt a bevált szokásukat.

A csemői utcák, parkok, közterek látványával nem lehet betelni. Fotó: Kállai Márton

Csakhogy Lakos úr férfi lévén nem feltétlenül virágcsokorra számított, s ennek hangot is adott. Másnap aztán a hivatali dolgozók bekopogtattak hozzá egy „cigarettacsokorral” – ma is ott van az asztalán –, de a káros szenvedélyére célozva kikötötték, csak végszükség esetén nyúlhat hozzá. S ennek is eljött az ideje, méghozzá egy fontos pályázat beadása előtt pár perccel, amikor már az utolsó szálat is elszívta a saját paklijából.

– Hogy miért sárgák a virágok? – kérdez vissza Bálint Attila, a csemői polgármesteri hivatal környezetvédelmi előadója. – Annak idején a polgármester asszony dr. Kováts Zoltán kertészmérnököt kérte fel tanácsadónak, aki kutatta és nemesítette a magyarországi természeti viszonyoknak megfelelő, olcsón fenntartható, tartósan virágzó, magas díszítőértékű fajtákat. Ezek többsége sárga színű, így ezeket ajánlotta nekünk is.

Zoli bácsi türelmesen kísérletezett, folyton járta a terepet, ide is költözött, a község megbecsült díszpolgára lett. Fajtagyűjteményének legszebb változatait használjuk. Késő ősszel megtervezem az ágyások formáit, a virágok elhelyezését, télen megrendelem a magokat Érdről, a dísznövény-termesztési kutatóintézettől, de magunk is szedünk magokat.

Az itteniek joggal büszkék a falura. Fotó: Kállai Márton

A palántákat egy tiszabögi kertész szállítja. A kiültetést és a gondozást közmunkások végzik. Évente negyvenezer tővel számolunk. Teszek néhány kört a faluban. Nemcsak a központi parkok, hanem a távolabbi utcákban megbúvó családi házak kertjei is nyári virágoktól pompáznak. A szomszédok mintha versengenének, melyikük portája a látványosabb.

S ez a szándék a környező falvakban is tapasztalható, sokan kérnek tanácsot a csemőiektől, sőt konkrét terveket is megrendelnek tőlük. Így válik a virágok által e tájon egyre szebbé, barátságosabbá a környezet.

Ezek is érdekelhetnek