Szívvel-lélekkel készített finomságok

Az idén is megtelt a nógrádi művelődési ház a Tápláló szeretet program átadó ünnepségén. Tizenegy év telt el azóta, hogy a helyi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület szervezésében útjára indult ez a szép hagyomány.

LakóhelyemDulai Sándor2019. 10. 28. hétfő2019. 10. 28.
Szívvel-lélekkel készített finomságok

Hogyan kezdődött? Nyilas Kálmánné Irénke, aki nyugdíjba menetele előtt egészségügyi és szociá lis intézmények pénzügyeseként dolgozott, a férjével Budapestről Nógrád községbe költözött.

Látva az utcákon a fák alatt heverő szilvát, 2008-ban, amikor a gazdasági válság nyomán sok nagycsalád még nehezebb helyzetbe került, az az ötlete támadt, hogy miért ne lehetne ezt hasznosítani, ahogy a falu többi „fölösleges”, fel nem használt, veszendőbe menő gyümölcsét, zöldségét is.

A 2006-ban egyesületté alakult nógrádi nyugdíjasklub tagjai hamar megbarátkoztak a gondolattal, s 2009-ben már 360 üveg telt meg a falu termékeivel. Aztán egyre többen csatlakoztak hozzájuk: Nógrád megyéből a horpácsi, a diósjenői, a rétsági, a kétbodonyi, a tolmácsi, a szátoki, a nőtincsi, a nagyoroszi, a drégely-palánki, a salgótarjáni nyugdíjasok, de fiatalok, sőt a Nógrádi Hesz Mihály Általános Iskola tanulói is.

Majd a program átlépte a megyehatárokat: adományaikkal jelentkeztek a dm Kft. váci és törökbálinti munkatársai, Bács-Kiskunból pedig Városföld, Kecskemét és Hetényegyháza nyugdíjasai. Az üvegeken a tartalmon túl ott áll a készítő neve, lakcíme és az évszám is.

S ha a program most hivatalosan be is fejeződik – mert akik elindították, azok fölött is tizenegy év szállt el –, bizonyosan folytatják a fiatalabb nyugdíjasok és mások, akik időközben részesei lettek. Nem akármilyen látvány az átadó ünnepség hosszú-hosszú, üvegekkel megrakott asztala.

Tavaly több mint 1500 üveget töltöttek meg tápláló szeretetükkel az adományozók, az idén a kedvezőtlenebb időjárás miatt valamivel kevesebbet. Budapestről, Salgótarjánból, Kecskemétről, Lakitelekről, Hatvanból érkeztek a csoportok az évek során az átvételre a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) szervezésében.

Képünkön Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a program fővédnöke és Nyilas Kálmánné, a nógrádi Napraforgó egyesület elnöke. Fotó: Dulai Sándor

S mivel ez évben a program lezárul, most valamennyi eddigi – szám szerint tizenhat – nagycsaládos csoport ajándékot kapott. Évente 250-300 ember munkájának eredménye jutott el így 350-400 családhoz.

Mint Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE jelenlegi és Székely Hajnalka, az egyesület korábbi elnöke elmondta: közben barátságok, szívtől szívig kapcsolatok szövődtek, s ez az, ami nem vehető le a boltok polcairól.

A nógrádi átadó ünnepségen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Tápláló szeretet program fővédnöke – négy gyermek édesanyja – is, aki a magyar népmesék szóló szőlőjéről, mosolygó almájáról, csengő barackjáról meg a boldogságos meggyről, jóságos ribizliről beszélt, kiemelve azt a jó szándékot és adakozni akarást, amely áthatotta e programot.

S reméli, hogy ha a program le is zárul, terjed az a mozgalom, amely minél több embert megtanít táplálóan szeretni. Az ünnepség résztvevői egymás kezét fogva énekelték a NOE himnuszát, a Tavaszi szél vizet áraszt moldvai csángó népdalt, melyhez Nádas Katalin még két versszakot költött:

„Népes fészek, boldog fészek, virágom, virágom, / Fiókái vígan élnek, virágom, virágom. // Áldott napfény süss le rájuk, virágom, virágom, / Csillagtenger őrizd álmuk, virágom, virágom.” Aztán ki-ki elindult hazafelé a családjához a tápláló szeretet kincseivel.

Ezek is érdekelhetnek