A szépség és finomság szolgálatában

Női cipőket tervez bőrből, idehaza egyedülálló módon. Márkája, a Mandragora design – amely egy különleges növényről kapta a nevét – 2017 óta van jelen a piacon. Művésznők, virágok nevét kapják a finoman megmunkált lábbelik. Gazdájuk, Scherfel Nóra amúgy egy kisfiú boldog édesanyja és a természet szerelmese.

LakóhelyemL.Fábián Anikó2019. 11. 18. hétfő2019. 11. 18.

Kép: Mandragóra cipő Scherfel Nóra 2019.10.11 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

A szépség és finomság szolgálatában
Mandragóra cipő Scherfel Nóra 2019.10.11 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– Cipőtervezőként lett ismert, de vajon minek érzi magát? Kreatív alkotónak, álmok megvalósítójának?

– Kreatív embernek, aki szeretne szépet alkotni, ezzel magának és másoknak is örömet szerezni. Alapítónak is szoktam titulálni magam, úgy érzem, hogy egy márka kitalálása és felépítése ugyanannyi erőt kíván, mint valamely műalkotást létrehozni. A megálmodás művészi feladat, a tudatos márkaépítés viszont racionális gondolkodást igényel.

– Nemrég jött haza Milánóból. Miért Olaszországba jár inspirációért?

– Rabul ejt az ottani építészet, a divat, az emberek életvidámsága. Komoly hagyománya van arrafelé a cipőiparnak, így a bőr megmunkálásának is. Évente kétszer tartanak Lombardiában nemzetközi bőrkiállítást, ahová mindig elmegyek, hiszen ott mutatják be a legfrissebb trendeket, technológiákat. Ez új lendületet ad a következő kollekció megtervezéséhez.

Miként kell elképzelni a cipőkészítés fázisait?

– Először a fejemben születik meg a cipő képe, lerajzolom, majd a kaptafa ragasztószalagból készített maszkot kap, amelyre felrajzolom az elképzelt fazont. Ha ezt a mintát leszedjük a kaptafáról, síkban kiterítjük és kivágjuk, akkor a felsőrészsablonhoz jutunk.

A sablonhoz aztán szerszámokat kell gyártani, hogy azokkal kiszabhassuk a bőrt. Amikor a felsőrész elkészült, a bélés következik, ezeket összevarrjuk, majd felhúzzuk a kaptafára, végül a felsőre ráragasztjuk a talpat.

Scherfel Nóra. Fotó: Németh András Péter

– Hányan dolgoznak egy cipő elkészítésén, mennyi idő telik el az ötlettől a kivitelezésig?

– Öt-hat ember kis csapata működik együtt. Valaki kiszabja a felsőrész bőrét, megint más összevarrja a felsőrészt a bélésbőrrel, majd a cipész kaptafára húzza, s egyesíti az alsó és a felső részt. A talpat egyébként szintén külön készítik.

Ha valaki most rendel cipőt, körülbelül három hét múlva készül el, hiszen minden sablon és szerszám rendelkezésre áll. De ha külön kell legyártani valamennyi mintát és szerszámot, akkor akár több hónapba is telhet, mire belebújhat a lábbelibe.

Készleten egyébként mintegy száz pár cipő van, amiket az üzletben vagy a webshopon bárki azonnal megvásárolhat.

– Újabban táskákat is készít…

– Sok vásárló igényelte, s mivel mindig akad felhasználható maradék bőr, úgy gondoltam, táskákat is tervezek és kínálok a cipők mellé.

Számomra egyébként is fontos a környezettudatosság: egyrészt, hogy ne gyártsak feleslegesen, csak amennyit megvesznek, másrészt pedig a maradék anyagokat sem dobom ki: ezeket ékszerkészítőknek vagy újrahasznosított bőrrel foglalkozóknak adom, amivel az ő munkájukat is segítem.

– Mire számítson ma egy fiatal, ha önálló vállalkozásba kezd?

– Mivel minden tapasztalathoz, a tanulságok levonásához is időre van szükség, így több mint három év távlatából már jól tudom, milyen hibákat követtem el. Legyen óvatos, aki saját vállalkozásba kezd, fontos, hogy a lelkesedése szorgalommal és kitartással is párosuljon, mert egy jó ötlet és némi szerencse önmagában még kevés.

Ezek is érdekelhetnek