Közösségben szárnyal a kreativitás

A Miskolci Autista Alapítvány (MAA) foglalkoztatási programjában, a MAACRAFT-ban az autizmussal élő, értelmi sérült fiatalok dizájnerek segítségével 2012 óta készítenek egyedi termékeket. Méghozzá nem is akármilyeneket!

LakóhelyemBalogh Boglárka2020. 06. 03. szerda2020. 06. 03.
Közösségben szárnyal a kreativitás

Delikátesz termékek, kiváló minőségű tárgyak előállításával az autizmussal élő és értelmi sérült felnőttek megismerhetik a munka világát, örömét. Emellett a kertgondozás és a kézműves technikák elsajátítása is segít abban, hogy munkaterápiás foglalkozások keretében fejleszthessék a képességeiket.

A termékek nagy részét olyan dizájnerek és alkotóművészek tervezik, mint Szalkai Dániel, akinek az autizmus gyermekkora óta meghatározza az életét.

– A bátyám, Bence az egyik első diagnosztizált autista generáció tagja – meséli Dániel. – Ez azt jelenti, hogy akkor született és volt gyermek, amikor az autizmus jelensége bekerült a köztudatba.

Azokban az időkben még nem voltak specifikus intézmények, a sajátos nevelési igényű gyermekeket fogadó iskolák, lakóotthonok, ambulanciák vagy diagnosztikai központok, nem igazán lehetett kihez segítségért fordulni. A szüleink ebben a helyzetben döntöttek úgy, hogy a többi érintett családdal összefognak, és létrehozzák a Miskolci Autista Alapítványt.

A szervezet célja az volt, hogy minél teljesebb életet kínáljon az akkor még gyermekkorú autistáknak. Dani ebben a környezetben szocializálódott, együtt nőtt fel az alapítvánnyal. Mindig arra törekedett, hogy részese legyen és segítse ezt a különleges közösséget, hiszen közvetlen közelről látta, hogy Bence és a társai milyen nehézségekkel küzdenek meg naponta.

Nem mindenki képes önálló munkavégzésre, ezért egy-egy tárgyon akár többen is dolgoznak. Fotó: Maarcraft

Ezek az élmények sokkal nyitottabbá, megértőbbé tették, így nem volt kérdéses, hogy az egyetemi évek után visszatér az alapítványhoz.

– A műhelyben jelenleg tizenöten tevékenykednek – mondja Dániel. – Ebből hárman foglalkozásvezető szakemberek, a többiek pedig autizmussal vagy fogyatékkal élő fiatal felnőttek. Vannak, akik bejárnak a régióból, de többen az MAA Lakóotthonában élnek.

Ez a létszámeloszlás az évek során alakult így, de valójában bárki csatlakozhat a műhelyhez. A tervezési és menedzsment-feladatokat én viszem, de időnként kiegészülünk olyan szakemberekkel, akik a tanácsaikkal segítik a gazdasági működésünket.

Fontos, hogy ez alkotóközösség, tehát egy-egy tárgyon akár többen is dolgoznak, hiszen a nálunk szorgoskodó fiatalok önálló munkavégzésre nem képesek. Jellemzően részfeladatokat teljesítenek, melyek végül késztermékké állnak össze.

A MAACRAFT műhelyében egy újabb terv vagy kollekció megszületése rajzolással és öt­leteléssel kezdődik, ezután indul el a modellezés a foglalkozásvezetőkkel és a rutinosabb fiatalokkal karöltve. Ez nagyon izgalmas, fordított tervezési folyamat, hiszen a sérült munkavállalók képességei és a műhely adottságai együtt érvényesülhetnek a formaterv megszületésében.

Amint elkészültek a prototípusok, részfolyamatokra bontják a gyártást, majd a foglalkozásvezetők tanítják be és felügyelik a munkát.

– A kertészetünk esetében ez a modellezés a munkafolyamatok mellett a termés hasznosításának betanítását is jelenti.

A kert terápiás helyként működik, a program fiataljai rengeteg időt töltenek a szabadban. Fotó: Maarcraft

Törekszünk a megújulásra és az eseménydús munkanapokra, hiszen – bár az ­autisták monotonitástűrő képessége kimagasló – nekik is szükségük van változatosságra. Ezért időről időre megkeresünk hazai márkákat, amelyekkel szeretnénk együtt dolgozni, valami újat és izgalmasat alkotni – összegez Dani.

Az egyik legérdekesebb és legnépszerűbb együttműködésnek a Tomcsányi hazai divatmárkával közös munka bizonyult, melynek során fonott táskákat készítettek nyári ruhákhoz. Az alapanyagot a fűzfavessző adta, amit első lépésben kifőztek és feldolgoztak a fiatalok. Ennek során a fűzvessző két részre vált szét: háncsra és vesszőre.

Az alapanyagokat több órán vagy akár napon keresztüli fonással, illetve varrással rögzítették egymáshoz. Ezután már csak a kiegészítő elemeket – csat, szíj, tető – illesztették a helyükre, s el is készültek a különleges termékek.

A járványhelyzet ellenére sem szűntek meg az újabb és újabb együttműködési tervek. Az Erste SEEDS vállalkozás-fejlesztési programból a csapatnak sikerült gépesítenie a műhelyt, s már kialakulóban van a következő együttműködés is egy jól ismert kutyás márkával.

– Szeretnénk továbbfejlődni és fenntartani a műhely közösségét – vázolja a közeljövő terveit Dániel. – Hosszú távú feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet az autizmusra és az autizmussal élőkre, az integrációjuk fontosságára, valamint társadalmi diskurzust kezdeményezzünk e té­mában.

Ezek is érdekelhetnek