Pince, padlás apró lakója

Ahol ember él, ott előbb-utóbb a házi egér is megjelenik, így nem alaptalan a feltételezés, hogy az ember után a leggyakoribb emlős a világon.

LakóhelyemValló László2020. 11. 10. kedd2020. 11. 10.

Kép: Kamrában tanyázó egerek spejz egér Varázshegy új épület Állatkert ZOO Fánk 2012.12.06. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Pince, padlás apró lakója
Kamrában tanyázó egerek spejz egér Varázshegy új épület Állatkert ZOO Fánk 2012.12.06. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A hazai állomány többsége a nyári időszakban a réteken és mezőkön tanyázik, de mert téli álmot nem alszik, ősszel a lakóházakba, pincékbe, tárolókba kényszerül, hogy ott szerezze meg a mindennapi betevőt. (Tartalékot sem gyűjt, mint például az ürge, a hörcsög és a mezei pocok.)

Ha valahol a házban felfedezünk egy egeret, gyanakodhatunk, hogy nem magányos társbérlővel van dolgunk, társai is akadnak. S ahol már megtelepedett, nem könnyű megszabadulni tőle, mert igen óvatos, kiválóan alkalmazkodik és nagyon szapora. Párzási időszaka egész esztendőn át tart, a nőstény húsznapos vemhesség után átlagosan 5-7 utódot hoz a világra.

Az újszülöttek igen gyorsan fejlődnek, tízhetes korukra már ivaréretté, azaz szaporodásképessé válnak, életidejük másfél–három év. A lakóházak, tárolók, istállók védelmében és biztonságában akár öt egérnemzedék is felnevelkedhet. De képesek tanyát verni és szaporodni még a hűtőházakban is, ahol a hőmérséklet nem süllyed mínusz 7 fok alá. (A zord viszonyok között vastag bundát növesztenek, így alkalmazkodva a hideghez.)

A házban, a pincében, padláson élő egér veszélyezteti az ember egészségét: szalmonellás megbetegedés, sőt fertőző agyhártyagyulladás közvetítője lehet az élelmiszerek, takarmányok megrágásával, illetve, hogy ezeket az ürülékével szennyezi. Emellett megrághatja a göngyölegeket, elektromos vezetékeket, számítástechnikai eszközöket.

A védekezésnek több módja van: az egyik a környezetet kíméli, a másik az egeret is. Amelyik macskában még él a vadászszenvedély, sokat tehet az egerek ellen, sőt, ha csak a rendszeres jelenlétét tapasztalják, már attól odébb állnak. A leghatásosabb és környezetkímélő eszköz ellenük a csapós egérfogó: ha egy nap múltán nem fog egeret, változtassuk meg a helyét.

A leghumánusabb megoldás az élve fogó csapda, amivel több egér is begyűjthető egyszerre. A befogott rágcsálókat azután legjobb kivinni a határba és ott sorsára hagyni. Tömeges elszaporodásuk esetén tanácsos szakember segítségét igénybe venni, aki rágcsálóirtó szer kihelyezésével vagy mérgező gázzal számolja fel az állományt.

Ezek is érdekelhetnek