Az aranyhajú gyermekek ősmítosza hamarosan színpadon és weben is

Ez a történet a Kárpát-medencét számos csillagösvény formában átrajzolja – így fogalmazott a Kossuth Rádió Irodalmi Újság című műsorában Toót-Holló Tamás író, irodalomtörténész az elveszett magyar ősmítoszról szólva.

LakóhelyemSzabad Föld2021. 03. 02. kedd2021. 03. 02.
Az aranyhajú gyermekek ősmítosza hamarosan színpadon és weben is

A Magyar népmesék című sorozatban korábban Jankovics Marcell által is feldolgozott népmesében „az ősvallás, a magyar csillagvallás elvesztése miatt érzett fájdalom” tükröződik a szerző szerint. A magyar s egyben egyetemes történet úgynevezett érckori mítosz – s a két aranyhajú gyermek, akik a mese középpontjában állnak, bár számtalan formában igyekeznek elpusztítani őket, végül visszatérnek.

Nemcsak színpadi formában lesz látható az aranyhajú gyermekek története, Aranyhajú hármasok címmel – a darab bevezetőjét Schuster Lóránt mondja majd el – ; hanem készül egy weben elérhető információs tárhely is. A produkció webes tudástára – az aranyhajuharmasok.hu – egyfajta üzenőfal is lesz. Itt a mítosz rekonstruálását egy videoblog-sorozat is bemutatja majd.

Mindezek mellett a zeneszámokat összegyűjtő YouTube-csatorna is elérhető lesz, valamint a darab sikerre várományos számaiból készült videoklipek is megtekinthetők lesznek.

 

Toót-Holló Tamás hozzátette a műsorban, hogy „ az aranyhajuharmasok.hu internetes tudástárban tervezünk egy olyan térképet, ahol a Berze Nagy János-féle népmese-katalógusban szereplő 43 mesevariánssal jelezzük, hogy a történet a Kárpát-medence mely vidékein maradt ránk a leginkább kiérlelt formában”.

Arra is utalt, hogy a magyar ősmúlttal és az egyetemes aranykorral foglalkozó tradicionalista filozófusaink, így Hamvas Béla vagy Várkonyi Nándor ebben az ügyben is sok mindent tisztán, az „aranykor-ösztönüket” helyesen működtetve láttak.

Toót-Holló Tamás kötete a Cédrus Művészeti Alapítvány gondozásában jelent meg és több, könyvekkel foglalkozó internetes áruházban megtalálható.

 

Ezek is érdekelhetnek