Barta Sylvia: Boldoggá tesz, ha látom mások örömét

13 plusz egyes kérdéscsokrunkra most Barta Sylvia válaszol.

LakóhelyemPuskás Kati2021. 03. 12. péntek2021. 03. 12.
Barta Sylvia: Boldoggá tesz, ha látom mások örömét

1. Melyik születésnapja volt a legemlékezetesebb?

A mostani és a tavalyi. Idén januárban ünnepeltem az ötvenegyedik születésnapomat, egy nagyon nehéz év után. Hosszú idő alatt épültem fel a Covid–19-fertőzésből, úgyhogy szó szerint úgy éreztem, újjászülettem. Ráadásul a kollégáim megleptek, élő adásban köszöntöttek fel a Normafánál, a torta és az ajándékok mellett pedig még meglepetésvendégem is volt Németh Lajos személyében. Az ötvenedik, kerek születésnapom többek közt még azért is emlékezetes, mert akkor voltunk utoljára zenés-táncos szórakozóhelyen, és utána hamarosan elkezdődött a járvány.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

Egy dolog nyomja a szívemet. Az apai nagyanyámat meglátogattam nem sokkal a halála előtt, de nem tudtam maradni, elszólított a munka. Félbemaradt a beszélgetésünk, amelyet aztán sosem tudtuk bepótolni. A halálos ágyánál csak a kezét foghattam, beszélgetésre neki már nem volt ereje. Ezt nagyon bánom.

 3. Mit szeret leginkább önmagában?

Jól kijövök önmagammal. Szeretem a nyíltszívűségemet, a rugalmasságomat, azt, hogy jó kedélyű és optimista vagyok. Szeretem, hogy szorult belém annyi energia, amivel másokat is tudok támogatni.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

A hazugsággal és a kicsinyességgel. Zavar a „mekkelekség” is, azaz, ha valaki elvállalja azt, amihez nem ért. De nehezen viselem a nagyotmondást és a pontatlanságot is.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

A férjemmel, hogy megtudjam, milyen érzés velem élni. Huszonkét éve vagyunk együtt.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

Elmennék Tibetbe. Régóta szerepel a bakancslistámon, gyerekkorom óta vágyom oda.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

Minden, amit a lányaimtól kaptam. Zsófi 17, Dorka 15 éves, de őrzöm az összes kisgyerekkori rajzukat, kézműves ajándékaikat. Nagy becsben tartom őket, hiszen mindegyikhez szeretetteljes emlékek fűződnek.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

Az értelmetlen, időrabló dolgokra, mint például a pakolászásra vagy a vasalásra. De nem szeretek hosszasan ülni a számítógép mellett sem.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

Minden olyan dologra szívesen költök, amiről tudom, hogy örömöt szerzek vele a szeretteimnek. Meglepetésekre, közös élményekre nem sajnálom a pénzt. Boldoggá tesz, ha láthatom mások örömét.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

Az egyháznak szoktam adni, közvetve a római katolikus gyermekotthonoknak. Vagy a Vakok és Gyengénlátók Intéze­tének.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

Ez korszakonként változik. Kamasz­koromban imádtam Rejtő Jenőt. Aztán következett egy Moldova György-korszak. Később rengeteg önéletrajzi könyvet olvastam, most pedig rákaptam a klasszikus szépirodalomra. Egyre jobban értékelem a versesköteteket is: nagy kedvencem Szabó Lőrinc és nagyon szeretem Villont Faludy György fordításában. Örök szerelem számomra Márai Sándor, az ő műveit mindig szívesen forgatom.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

Nincs választott háttérképem, azokat a szépségeket élvezem, amiket a számítógépem random feldob.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

Bármelyiket, ha egyszer lenne arra egy teljes napom, hogy azt az állatkertben tölthessem. Szeretem az állatokat, szívesen megfigyelném bármelyiket.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele azzal induljon?

Csakis pozitív tartalmút, olyat, ami arra biztat, hogy carpe diem, azaz élvezzük ki minden nap minden szép percét. Hálával és nyitott szívvel élek.

Barta Sylvia a százhalombattai televíziónál kezdte karrierjét, később a budapesti Nap Tv-nél szerkesztő-riporterként dolgozott, majd a TV2 első női időjárás-jelentője lett. 1999-ben szerepelt a TV2 Osztálytalálkozó című műsorában. 2004-ben egészségügyi okokból távozott a képernyőről. 2013-ban aerobikedző és zumbainstruktor lett, egészséges és sérült fiatalokkal, felnőttekkel egyaránt foglalkozik. 2018-ban a TV2 időjárás-jelentőjeként tért vissza a képernyőre.

 

Ezek is érdekelhetnek