Két keréken, biztonságban

Honfitársaink körében a biciklizés a legnépszerűbb sport – derült ki az Így sportol Magyarország-felmérésből, s ezt bizonyítja az is, hogy a pandémia idején egy időre hiánycikk lett hazánkban a kerékpár.

LakóhelyemHabik Erzsébet2021. 05. 25. kedd2021. 05. 25.

Kép: Még nem nyitották meg a forgalom részére a budai alsó rakpart óbudai szakaszát kerékpáros közlekedés biciklista III. kerület óbuda itthon 2009.09.08. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Két keréken, biztonságban
Még nem nyitották meg a forgalom részére a budai alsó rakpart óbudai szakaszát kerékpáros közlekedés biciklista III. kerület óbuda itthon 2009.09.08. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A jó idő beköszöntével egyre többen pattannak kerékpárra. Amellett, hogy környezetkímélő közlekedési forma, a rendszeres biciklizés számos egészségügyi probléma megelőzésében is segíthet. Kutatások sora bizonyítja, hogy csökkenti a stroke, a szívroham, a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, valamint a kettes típusú cukorbaj, illetve a már meglévő betegség esetén a szövődmények elkerülésében is hatásos, javítja az egyensúlyérzéket, továbbá a testtartást is.

Bár kétségtelen, hogy a biciklizés az egyik legjobb testmozgás kortól és nemtől függetlenül, azért megvannak a maga veszélyei is. A statisztikák szerint a koronavírus előtti évben a balesetek 12%-át tették ki a halállal végződő kerékpáros-szerencsétlenségek, továbbá nagyon sok a végtagsérüléssel járó bukás is.

– Leginkább ficamokkal, repedésekkel, törésekkel és zúzódásokkal végződik egy-egy kerékpáros-baleset, és többnyire a csukló, az alkar, a könyök, a kulcscsont, a térd, a váll és a comb sérül meg. A legsúlyosabb természetesen a fejsérülés, pedig a jó minőségű bukósisak viselésével ezt lenne a legkönnyebb elkerülni. Sokan azt gondolják, hogy őket gyakorlott kerékpárosként nem érheti baj, csakhogy történhetnek váratlan események, amelyekre nem mindenki tud azonnal reagálni. Ilyenkor a védőfelszerelések tompíthatják az esés mértékét és megóvják a végtagokat – figyelmeztet dr. Mo­rav­csik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa.

Célszerű olyan ruhaneműt felvenni, ami – azonkívül, hogy kényelmes – megfelelő védelmet nyújt. Öltözzünk rétegesen, hosszabb távon megkímélve magunkat a reumás, ízületi panaszoktól. Viseljünk kesztyűt, ezzel védjük a kezünket az időjárási viszontagságoktól, a felpattanó kövektől, miként a szemüveg is fontos a szemünk megóvása érdekében. Továbbá ügyeljünk a láthatóságra is: LED-es izzókat vagy fényvisszaverő kiegészítőket már néhány száz forintért vásárolhatunk.

Amiben viszont nem érdemes kompromisszumot kötni, az a jó minőségű bukósisak, amely könnyű, kényelmes, pontosan illeszkedik a fejhez, azaz 2,5 cm-nél jobban semerre nem mozdul el, és minden irányban tökéletesen lehet kilátni belőle.

Fontos továbbá, hogy a testméreteinknek megfelelően állítsuk be a biciklit, mert csak így tudunk rajta helyes testtartással, ízületkímélő módon tekerni. Ügyeljünk a helyes nyereg-pedál távolságra, különben könnyen megterhelhetjük a térdet, a csuklót és a nyakat. Ha bizonytalanok vagyunk a dologban, keressünk fel egy kerékpár szervizt, ahol a kétkerekűnk testreszabásához is szakszerű segítséget kaphatunk.

Ezek is érdekelhetnek