Illeték kedvezmény lakástulajdon vásárlása esetén

Az illetékkel, mint az államnak fizetendő egyfajta díjjal általában akkor találkozunk, amikor közigazgatási vagy egyéb eljárást kezdeményezünk, illetve jogérvényesítésünk érdekében bírósághoz fordulunk. Ekkor bizonyos szolgáltatást veszünk igénybe az állam részéről.

LakóhelyemPR cikk2022. 02. 21. hétfő2022. 02. 21.

Kép: A Miskolci Avasdéri panel lakótelep. 2010.04.20. Fotó: Bohanek Miklós

Illeték kedvezmény lakástulajdon vásárlása esetén
A Miskolci Avasdéri panel lakótelep. 2010.04.20. Fotó: Bohanek Miklós

Más típusú illetékről beszélünk akkor, ha valamely vagyontárgy kerül a tulajdonunkba, ekkor az állam vagyonátruházási illeték megfizetésére kötelez bennünket.

Természetesen nem mindegy, hogy örököljük, ajándékba kapjuk vagy ellenérték fejében, visszterhesen szerezzük. Lakástulajdon visszterhes megszerzése esetén többféle illetékkedvezményben illetve egyes esetekben illetékmentességben részesülhetünk. Az egyik leggyakrabban előforduló jogügylet a „ cserét pótló vétel” melynek során az ingatlan vevője úgy vásárol lakástulajdont, hogy előtte vagy utána a korábban meglévő saját lakástulajdonát értékesíti. Gyakori élethelyzet, amikor a család létszámának növekedésével nagyobb ház vagy lakás megvásárlására kerül sor.

Alapesetben főszabályként ( vagyis ha csak vételről lenne szó, eladás nélkül ) ilyenkor a piaci érték – tehát nem minden esetben a szerződésben szereplő, hanem az adóhatóság által megállapított összeg – után 4% vagyonátruházási illeték megállapítására kerülne sor. Ha azonban a magánszemély vevő a másik ( már korábban meglévő ) lakástulajdonát a vásárlást megelőző három éven belül vagy a vásárlást követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének különbözete. Fontos, hogy ekkor nem minősül tehernek a lakástulajdonhoz kapcsolódó haszonélvezet és a használat joga.

Ha tehát a magánszemély vevő 40 millió forint vételárért vásárol lakást, de az azt megelőző 3 éven belül 30 millió forintért eladta az előző lakását, akkor az illeték alapja a két vételár közötti különbözet, vagyis 10 millió forint lesz. Természetesen ha a korábban eladott lakás nagyobb értéket képviselt mint a megvásárolt, illeték fizetési kötelezettség nem keletkezik.

Abban az esetben, ha a „régi” lakás eladására az „új” ingatlan megvásárlása után kerül sor, egy év áll rendelkezésre a jogügylet lebonyolításához, ezen időszak túllépése esetén az illeték kedvezmény igénybevételének lehetősége megszűnik. A későbbi eladás esetén az adóhatósághoz kérelmet kell benyújtani az illeték kiszabás felfüggesztése érdekében.

A cserét pótló vételre vonatkozó kedvező szabályozás mellett számos egyéb kedvezmény illetve mentesség is igénybe vehető, ezért lakáscélú ingatlanvásárlás előtt érdemes tájékozódni illetve a szerződéskötési folyamatot alaposan megtervezni.

Dr. Szabó József

Szabó és Lenkefi Ügyvédi Iroda

tel: 06-30-445-0030

Ezek is érdekelhetnek