A legnagyobb hang a legkisebb testben

13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége most Bódy Magdi énekesnő-zeneszerző.

LakóhelyemPuskás Kati2022. 03. 25. péntek2022. 03. 25.

Kép: Budapest, 2021. november 10. Bódy Magdi énekesnő, zeneszerző, producer a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es TV-stúdiójában. A műsorban a művésznő pályájának fontosabb állomásait elevenítik fel a meghívott vendégek. MTVA Fotó: Zih Zsolt, Fotó: Zih Zsolt

BÓDY Magdi
Budapest, 2021. november 10. Bódy Magdi énekesnő, zeneszerző, producer a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es TV-stúdiójában. A műsorban a művésznő pályájának fontosabb állomásait elevenítik fel a meghívott vendégek. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Fotó: Zih Zsolt

1. Melyik születésnapja volt a legemlékezetesebb?

– Az ötvenedik. Emlékszem, hogy kicsit tartottam tőle, olyan félelmetesen soknak tűnt: fél évszázad. Ehhez képest fantasztikus lett! Munkával ünnepeltem. Csodálatosan sikerült a koncert, és ott volt mindenki, aki fontos számomra. Nagyon boldognak éreztem magam.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az éle­tében?

– Talán elszalasztottam egy-két lehetőséget a szerelemre. Érzékeny lélekként mindig megsínylettem az érzelmi válságokat. De most nagyon jól érzem magam, jól vagyok a bőrömben.

3. Mit szeret leginkább önmagában?

– Az optimizmusomat. Szeretem az embereket, és mindenkiben a jót keresem. Valószínűleg ez sugárzik rólam, mert velem mindenhol nagyon kedvesek az emberek.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Az ostobaság nagyon zavar. Ahogy a nemtörődömség is. Én maximalista vagyok, ha munkáról van szó, és másoktól is ezt várom el.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Talán Angelina Jolie-val abban az időszakban, amikor Brad Pitt volt a férje. Az a szempár, az megérne egy napot.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Sokat utaztam már, úgyhogy egy világ körüli utat választanék, hogy eljussak olyan helyekre is, amelyek kimaradtak eddig.

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Talán az angyalkáim, de nem vagyok tárgyfüggő. Én a szeretetteljes élményeimet raktározom, mert úgy vélem, hogy az életben a szeretet, a szerelem a legfontosabb.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– A sorban állásra és az üres fecsegésre. Túl drága az ember ideje ahhoz, hogy felesleges dolgokra pazarolja.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Virágra! Virág mindig kell, hogy legyen az otthonomban. És természetesen a kutyámra, Pipikére. Kutya nélkül nem élet az élet! Mindig is volt kutyám, és lesz is mindig. Imádom a lelküket, a tisztaságukat, a hűségüket, a kedvességüket.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Kutyamenhelyeket támogatok.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Nagyon szeretem az életrajzokat. Nagyon tanulságos, hogyan alakul valakinek a sorsa. Most éppen Maye Musk Egy nőnek legyenek tervei című életrajzi könyvét olvasom.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Mi más lenne?! A kutyám.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– A szurikátákat, mert olyan aranyosak, ahogy néznek, figyelnek, és folyton zsizsegnek, nyüzsögnek.

13+1. Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Az angyalkás mágneseim közé most talán azt lenne a legmegnyugtatóbb felírni: „A szeretet az az angyal, mely legyőzi az ördögöt.”

Bódy Magdi a Magyar Rádió és Televízió gyermekkórusának szólistájaként bejárta a világot. Zenei tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, Vukán György tanítványa volt. Karrierje a hetvenes években indult. 1981-től kezdve tizenöt évet élt Kanadában és az Egyesült Államokban, tanított az Ottawai Konzervatóriumban, majd a kilencvenes években saját énekstúdiót vezetett Torontóban és New Yorkban. Az itthon és külföldön is jelentős karriert befutó, apró termetű énekesnőt Carnegie Hall-beli sikere után öt kontinens plakátjain hirdették így: Biggest voice in the smallest body, azaz a legnagyobb hang a legkisebb testben. Olyan nemzetközi hírű előadókkal lépett fel, mint a Buddy Rich Orchestra, Donovan, Nina Hagen, Tina Turner, Dizzy Gillespie, Michael Bolton, Cyndi Lauper, Chieli Minucci, Manfred Krug, Gerald Veasley, Lionel Cordew, a Special EFX. 1978-ban jelent meg első lemeze, amelyet további tizenegy hanghordozó követett. A mai napig a világ számos országában turnézik, és természetesen a hazai koncerttermekben is rendszeresen láthatjuk-hallhatjuk őt. A 2002-ben megjelent I love New York albumán található New York, New York című sláger feldolgozása kapcsán világhírű művészek nyilatkozták, hogy így még senkitől sem hallották ezt a dalt. Nemrég nagy sikert aratott a MÜPA-ban a Bódy Magdi 50 című jubileumi koncertje.

Ezek is érdekelhetnek