Mindenkit szeretni

13 plusz egyes kérdéssorozatunk vendége ezúttal Gáspár Károly, zongorista, zeneszerző.

LakóhelyemVarga Attila2022. 05. 16. hétfő2022. 05. 16.
Mindenkit szeretni

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– Nagyjából harmincéves koromig a születésnapok azért voltak fontosak számomra, mert jólesett, hogy egyre felnőttebb vagyok „papíron is”. Később ezek az évfordulók egyfajta számvetéssé alakultak át, amikor belegondolok: miket értem el a kitűzött céljaimból – no meg miket nem –, hol tartok karrier és lelki érettség szempontjából. Szóval egy konkrét születésnapot nem tudok kiragadni az eddigi 46-ból.

2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az éle­tében?

– Kamaszkoromig viszonylag keveset gyakoroltam, ezt nagyon bánom! Túlságosan nagy terhet rótt rám a klasszikus zene kötöttsége, a darabok kottahű interpretálása. Aztán beleszerettem a dzsesszbe, és onnantól fogva kirobbantani sem lehetett a hangszer mellől. Érdekes módon a klasszikus muzsika mégis nagyon fontos szerepet tölt be az életemben, hiszen kompozícióim nagy részét ez a stílus inspirálta, sőt a márciusban megjelent szólózongora-lemezem, a Centuries Suite teljes anyagát a klasszikus zene ihlette.

3. Mit szeret önmagában?

– Talán a kitartást, mely bennem rejlik. Végig tudtam járni azt a rögös utat, amely a teljes ismeretlenségből egy – hála istennek – sokak által szeretett művésszé tett. Ehhez kellett a szinte fanatikus kitartás részemről.

4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Ha valaki késik. Ha valaki hívőnek állítja be magát, de tettei elárulják, hogy nem az. Ha a szemembe hazudnak. És még jó néhány egyéb dolog, de próbálok mindenki iránt türelemmel viseltetni.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– A kedvenc zongoristámmal, Keith Jarrett-tel, amikor a 40-es éveiben járt.

6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– A koncertekkel kapcsolatos rengeteg utazáson túl nem vagyok egy nagy nyaraló-telelő típus. De ha mégis úgy alakulna, biztosan mediterrán vidékre mennék a szeretteimmel.

7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Fizikai formában nincsen ilyen. Viszont a fejemben, szívemben-lelkemben rengeteg emlék elraktározódott, melyeknek nyilván nincsen kézzelfogható értékük, számomra viszont igazi kincsek.

8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Olyan emberekre, akik menthetetlenül rosszindulatúak és irigyek. Persze Jézus tanításait követve, megpróbálom őket is szeretni. Ebben van még hová fejlődnöm.

9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Mivel nincsen sok, ezért gyakorlatilag – úgyis mindegy alapon – semmire.

10. Szokott-e jótékonykodni?

– Igen. Azért nem fejtem ki bővebben, mert Máté evangéliuma (6/1) szerint ezt vallom: „Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat. Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Így alamizsnád titokban marad, és Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz.”

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Rejtő Jenőtől. A humorom irányvonala nagyrészt neki köszönhető.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Fotó egy hatalmas és gyönyörű oroszlánról.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Az előző kérdésre adott válaszom alapján nem lesz nehéz rájönni...

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– Szintén Máté evangéliumából (5/43) való: „Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözői­tekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is? Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes!”

Gáspár Károly dzsesszzongorista, zeneszerző 1976-ban született Budapesten. Zenei pályafutása mellett a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője, a minőségi könnyő és klasszikus zene népszerüsítője, a JazzMa.hu kritikarovatának vezetője. Triójával eddig három lemeze jelent meg: a The Outsider 2017-ben, a Salvation 2019-ben, majd a Philosophy 2021-ben. Ezek közül az első két albumot Fonogram-díjra jelölték. 2022 márciusában látott napvilágot szólózongora-albuma, a Centuries Suite.

 

Ezek is érdekelhetnek