Miként az elmúlt esztendőben, az idén is átnyújtjuk olvasóinknak az óév során összegyűjtött –  enyhébb és derűsebb – bűntetteket megörökítő válogatásunkat.

Apró bűnök krónikája

Élet, erő, egészség. Mármint a tej. Dicséretes, ha valaki a bor-sör-pálinka triumvirátus helyett e hófehér italt kedveli, de azért nem illik túlzásba esni. A 32-es útról félreállt a nyers tejet szállító tartálykocsi. A szorgos fiatal sofőr a hölgyismerősével együtt ezer litert egy másik teherautóba fejtett át. A hiányt vízzel akarták eltüntetni, de tetten érték őket a rendőrök. Lopás miatt felelnek.

Oszlop bánta. Az élettárs levitte a szemetet, és beütötte a fejét a kuka melletti – gyalogátkelőhelyet jelző – közlekedési táblába. Panaszára a páros férfi tagja dührohammal reagált: lement és a vétkes oszlopot kitépte a helyéből, majd a járdára dobta. Közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt vonják felelősségre.

Baltával nyomatékosított. Fényes nappal egy ittas ráckevei férfi a baltájával a szélvédőt verte, a karosszériát horpasztotta és rombolta azon az autón, aminek a megvételéhez ő adott kölcsönt a vejének. A rendőrök lecsillapították, majd megtudták, hogy azért az erőszakos fellépés, mert a vőnek nem akaródzott törlesztenie a tartozását. Az após garázdaság miatti büntetése nem marad el, de a kárt a család beszámíthatja a hitelbe.

Röfögő útitárs. Lássuk be, igencsak hívogató egy bekerítetlen tanya udvara. Főként, ha onnan megelégedett röfögés hallatszik. Jászdózsán egy baráti társaság nem is tudott ellenállni a csábításnak, a tíz mangalicamalac mellé motoros szivattyút és gázpalackot is zsákmányoltak. A tulajdonos bejelentésére rendőrök indultak a helyszínre. Útközben megállítottak egy szembejövő autót, amelyben három férfi és négy mangalica utazott.

Ekkor egy másik, a tanya bekötőútjáról kihajtó kocsi is közeledett, majd hirtelen megállt, az utasai – magára hagyva a maradék fél tucat malacot – kipattantak a járműből, és futottak, amerre láttak. A rendőrök szépen összegyűjtötték a középkorú tolvajokat és az ifjú helybéli jószágokat – utóbbiakat a szintén megkerült szivattyúval és palackkal együtt visszaadták a tulajdonosának.

Malac a pácban. Forrás: police.hu

Orvvadászok. A karcagi rendőrség – az egyik vadásztársaság jelzése alapján – nyomozást indított orvvadászat bűntette és állatkínzás vétsége gyanújával egy kisújszállási férfi ellen. A tettes egy gyümölcsös kerítésére több helyen is drótból készített hurokcsapdákat rakott ki, melyekkel legalább öt vadnyulat ejtett kelepcébe.

Az orvvadászt elfogták, elismerte a bűncselekményt. Egy salgótarjáni férfi a lakása ablakpárkányán kalitkába szórt magvakkal fo­­gott be három tengelicet, melyek természetvédelmi értéke példányonként 25 ezer forint. A madarakat a rendőrök lefoglalták és átadták a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreinek. A férfi ellen lopás miatt eljárás indult.

Melegítő vadles. Etes közelében a vadásztársaság egyik tagja hiába kereste, csak néhány darabját találta a vadlesnek. A rendőrségen bejelentette a deszkaépítmény sorsát. A szétbontott szerkezet némely részét megtalálták egy nyugdíjas férfi portáján. Beismerte, hogy fűtőanyagnak akarta felhasználni. A lopásért megbüntetik.

A héber felirat buktatta le őket. Forrás: police.hu

A nassolás átka. Sátoraljaújhelyen két férfit igazoltattak a rendőrök. Negyven zacskó héber feliratú zacskóban csipszet, s egy üveg kólát találtak náluk. Éltek a gyanúperrel, hogy ilyen árut a szupermarketben nem vásárolhattak. A fiatalemberek nem tudtak hihető magyarázattal szolgálni. A beszélgetés a rendőrkapitányságon folytatódott.

Közben befutott egy telefonhívás a helyi izraelita hitközség képviselőjétől, aki bejelentette, hogy a raktáruk falát kibontották, és a tárolt élelmiszert megdézsmálták. Ezt már nem lehetett kidumálni, a nassoló urak ellen eljárás indult.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.