Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel. A finanszírozási hátteret mindehhez a hazai vállalatok tőkefinanszírozásában élen járó Széchenyi Alapok biztosítja majd.

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében

Az Állatorvostudományi Egyetem közleménye szerint az együttműködés a magyar állam által létrehozott Széchenyi Alapok portfóliócégével egy, a daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás eljárás tökéletesítéséről és annak lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról szól.

Az együttműködés célja tulajdonképpen a kutatók közös munkájának folytatása. Dr. Hidvégi Máté biokémikus – a humánonkológia kiegészítő terápiájában alkalmazott Avemar feltalálója –, és Dr. Jankovics István virológus – aki kifejlesztette a “Lisanext” eljárás tesztelését állatokon az Állatorvostudományi Egyetemen –, az eljárás közös továbbfejlesztésén dolgozik majd. Az egereken végzett előzetes vizsgálatok nagyon kedvező eredményekkel zajlottak, a legtöbb állatban a tumorok teljesen visszafejlődtek.

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója, Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Horváth László, a Rákvakcina BVM Kft. képviselője. Kép forrása: Facebook

“A kemoterápiás gyógyszeres kezelések kifejezett toxicitásuk és jelentős költségeik ellenére gyakran nem hozzák meg a kívánt eredményt, az átlagos túlélés gyakran csak hónapokban mérhető. Az immunterápia az állatorvosi gyakorlatnak már napjainkban is szerves része, hiposzenzibilizáló (azaz immunterápiás) kezeléseket régóta használnak társállatok allergiás megbetegedéseinek enyhítésére.” – emelte ki Dr. Sótonyi Péter professzor az együttműködési megállapodás aláírásakor.

Horváth László, a Rákvakcina BVM Kft képviselője pedig elmondta, hogy a projekt három szakaszban valósul meg. Az első ütemben az Egyetem kutatóinak szakmai közreműködésével az eljárás hatékonyságát igazolják, illetve dokumentálják. A második ütemben – az I. ütem eredményeitől függően – szélesebb körben folytatódik a vakcina klinikai vizsgálata és tökéletesítése. A projekt harmadik üteme során, amennyiben ezt az állatkísérletek tudományos eredményei engedik majd, megkezdődik a vakcina humángyógyászati célú fejlesztése.

A kutatás során szerzett ismeretek elősegíthetik a daganatos betegségek biztonságos és a jelenleg alkalmazott eljárásoknál hatékonyabb kezelését, illetve hozzájárulhatnak a humánegészségügyi fejlesztésekhez is.

Hozzászólások

Friss cikkek

Ázott karton
Nincs megállás
Súlyosan beteg gyerekek üzennek barátaiknak Mikulásra
A gól a labdától is függ?
Mindannyiunk életét érintő döntéseket befolyásolhat az idei népszámlálás
Ha jót adunk, jót kapunk
Cserépedények hazája
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Két és fél évezred csodája: a szőnyeg
2022.12.02.
A hallgatag zseni titkai
Tücskök és hangyák
Aranyhomok Oázissal
Évforduló északon
Beszédes királyi gének
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.