Az öltöny elvárás, a rövidnadrágot azonban felejtsük el

Minden második munkahely előírja, hogy milyen ruhában jelenhetnek meg a kollégák, s ettől akkor sem térhetnek el, ha odakinn tikkasztó a hőség, derítette ki egy hazai felmérés. Nagy melegben nem csak az a kérdés, mit vehetnek fel, de az is, hogy mit vehetnek le a dolgozók. A dresszkód szigorodni látszik…

LakóhelyemPalágyi Edit2019. 09. 04. szerda2019. 09. 04.
Az öltöny elvárás, a rövidnadrágot azonban felejtsük el

– Az állásinterjúmon annyira izgultam, hogy elfelejtettem megkérdezni, van-e dresszkód annál a multicégnél, ahová most vettek fel titkárságvezetőnek. Megkaptam az értesítést, hogy enyém az álomállás, s most azon töprengek, mit vegyek fel az első munkanapomon, nehogy melléfogjak.

A koncerteken bevetett neonszínű pólómat biztosan a szekrényben hagyom aznap – meséli egy 29 éves lány, aki korábban egy rádiónál dolgozott, ahol nyugodtan elüldögélhetett farmernadrágban. Ám az igazgatói titkárságon ezt nem engedheti meg magának.

Minden második munkahely előírja, milyen ruhában jelenhetnek meg a dolgozói. A Profession.hu felmérése szerint a cégek a korábbinál szigorúbbak a kötelező viseletet illetően, ami a férfiakat még inkább érinti, mint a nőket. A megkérdezettek csaknem kétharmada mondta, hogy kánikulában sem lazíthat az öltözékén.

A kutatás is igazolta, amit az utcán látunk: a lányok 44 százaléka számolt be arról, hogy a kényelmes, sportos stílust részesíti előnyben. Nőtt viszont a magukat „divatőrülteknek” valló hölgyek aránya: régebben százból ketten, ma már százból heten állítják, hogy a legmerészebb holmikat is felveszik az irodában, lesz, ami lesz. A válaszadók 15 százaléka viszont az ellenkező végletbe esett: azt nyilatkozták, hogy sosem újítják meg a ruhatárukat.

Öltözködési tanácsokat nálunk ma még igen kevesen kérnek, csupán a pénzügyi szektorban szorgoskodók mondták, hogy áldoznak ilyesmire. Ők jól tudják, hogy a fellépésen forintokban mérhető siker múlik. A precízen összeállított outfit ugyanis magabiztossá tesz, tudást és szakértelmet tükröz.

Nem mindegy mit viselünk a hivatalban...

Érdemes már az állásinterjún megkérdezni a HR-est, miben illik bejárni, ha felvesznek, nehogy aztán topisan, alulöltözötten jelenjünk meg, lerontva az első benyomást. Általános szabály, hogy ami a férfiaknál az öltöny, az a nőknél a kosztüm, s ez újabban már nadrágos változatban is megfelel.

A színekben a lányoknak sem érdemes tobzódni, az élénk árnyalatok közül legfeljebb a piros a bevett, a fekete helyett pedig jó választás lehet a sötétkék. Blézer helyett a selyemblúz lehet a könnyítés. Egyes cégeknél az erősebb nem tagjai a farmert megengedhetik maguknak, mondjuk zakóval, a lányok azonban legfeljebb csak könnyű lenvászon nadrágban lazulhatnak.

A férfiak számára, ha konzervatív helyen, például a bankszektorban dolgoznak, a szürke több – ha nem is ötven – árnyalatát ajánlják. A bölcs szakértők arra is gondoltak, hogy mivel a pocakos urak nyakkendője nehezen ér le az övükig, ami előírás lenne, inkább csokornyakkendőben mutassák magukat a fontos tárgyalásokon.

A külcsín tekintetében szabálykövető országokban, mint például a franciáknál már az is tűrhetetlen, ha a buszok volánjánál rövidnadrágosok ülnek. Néhány éve bejárta a világsajtót a kép, hogy a francia buszsofőrök kánikula idején szoknyában ültek a járatra – az ugyanis nem tilos.

ÚRIEMBER A TOLÓKOCSIBAN IS… Míg nálunk szigorodik, a briteknél lazulni látszik a ruházkodást illető fegyelem. Winston Churchill (képünkön) tízévesen keménykalapban és zakóban feszített a róla készült fényképen, s ugyanilyen fegyelmezett maradt az öltözéke később brit miniszterelnökként is, legfeljebb a szivar egészítette ki az összképet. A festővásznához se telepedett le fedetlen fejjel, és állítólag igen szép kalapgyűjteménye volt. Még akkor is nyakkendőben, kalapban és kalucsniban ült, amikor a kórházból tolószékben vitték haza. A szigetország jelenlegi miniszterelnöke, Boris Johnson arra ad, hogy általában sötétszürke vagy fekete zakóban és világos ingben fotózzák, nyakkendővel. Viszont a dresszkód nem szentírás számára, ami a briteknél főbenjáró bűn, így már a lapok is élcelődnek rajta. Fejfedőre sem költ vagyonokat, bár a frizurája finoman szólva is szélfútta… A brit munkahelyi módi szigorúbb, mint gondolnánk

 

Ezek is érdekelhetnek