A járványügyi intézkedések miatt az Operaház intézményeiben is hosszú hetek óta elmaradnak az előadások, csupán az OperaLive-közvetítéssorozat ré­­vén, az interneten keresztül juthatunk élményekhez.

Diótörő – idén a világhálón

Az adventi időszak elmaradhatatlan mesebalettje A diótörő. Az E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje nyomán született klasszikus balett 1950 óta szinte minden évben a Magyar Állami Operaház karácsonyi repertoárjának része, a sorozat eddig mindössze az 1956-os forradalmat követően, illetve az Ybl-palota előző felújítása idején, 1981–82 között szakadt meg.

A járványügyi intézkedések miatt az Operaház intézményeiben is hosszú hetek óta elmaradnak az előadások, csupán az OperaLive-közvetítéssorozat ré­­vén, az interneten keresztül juthatunk élményekhez. A dalszínház minapi bejelentése igazi ünnepi meglepetés: december 24-én 15 órától másnap éjfélig ingyenesen megtekinthető A diótörő előadás felvétele az Opera Facebook-oldalán és az Origo hírportál felületén.

A balettet még 2016-ban rögzítették, a koreográfiát a nemzetközileg elismert Diótörő-specialista, Wayne Eagling és Solymosi Tamás jegyzi. A felvétel főbb szerepeiben Leblanc Gergely, Sarkissova Karina, Komarov Alekszandr és Radziush Mikalai látható, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Gyermekkara.

Ajánló

Az OperaLive-közvetítések keretében december 26-án Händel Messiás című oratóriumából, december 27-én Puccini Bohémélet című operájából, december 30-án pedig ifj. Johann Strauss A denevér című operettjéből csendülnek fel részletek zongorakísérettel.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.