A járványügyi intézkedések miatt az Operaház intézményeiben is hosszú hetek óta elmaradnak az előadások, csupán az OperaLive-közvetítéssorozat ré­­vén, az interneten keresztül juthatunk élményekhez.

Diótörő – idén a világhálón

Az adventi időszak elmaradhatatlan mesebalettje A diótörő. Az E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje nyomán született klasszikus balett 1950 óta szinte minden évben a Magyar Állami Operaház karácsonyi repertoárjának része, a sorozat eddig mindössze az 1956-os forradalmat követően, illetve az Ybl-palota előző felújítása idején, 1981–82 között szakadt meg.

A járványügyi intézkedések miatt az Operaház intézményeiben is hosszú hetek óta elmaradnak az előadások, csupán az OperaLive-közvetítéssorozat ré­­vén, az interneten keresztül juthatunk élményekhez. A dalszínház minapi bejelentése igazi ünnepi meglepetés: december 24-én 15 órától másnap éjfélig ingyenesen megtekinthető A diótörő előadás felvétele az Opera Facebook-oldalán és az Origo hírportál felületén.

A balettet még 2016-ban rögzítették, a koreográfiát a nemzetközileg elismert Diótörő-specialista, Wayne Eagling és Solymosi Tamás jegyzi. A felvétel főbb szerepeiben Leblanc Gergely, Sarkissova Karina, Komarov Alekszandr és Radziush Mikalai látható, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Gyermekkara.

Ajánló

Az OperaLive-közvetítések keretében december 26-án Händel Messiás című oratóriumából, december 27-én Puccini Bohémélet című operájából, december 30-án pedig ifj. Johann Strauss A denevér című operettjéből csendülnek fel részletek zongorakísérettel.

 

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.