Érzékelni a hangokat

Szinte napra pontosan húsz évvel ezelőtt aludt el örökre Bodor Tibor – én pedig a róla elnevezett kulturális egyesület hetedik vaksötét koncertjén figyelek, csak a hangokra.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2020. 08. 01. szombat2020. 08. 01.
Érzékelni a hangokat

A színművész élete 79 évéből mintegy 9 ezer órát, több mint egy teljes esztendőt könyvek felolvasásával töltött, Homérosztól Jókain át egészen Rejtőig, hogy megossza az irodalom élvezetét a vakokkal és gyengénlátókkal; kb. 400 han­gos­könyv született csodálatos orgánumán.

Lapunk néhány hete írt arról, hogy ezt az örökséget az unokája, a friss Jószolgálati-díjas Puskás Kata Szidónia továbbviszi: az egyesület elnökeként többek között koncerteket szervez, fények nélkül, teljes sötétségben, a jegybevételt pedig hangoskönyvek készítésére és látássérült segítőik támogatására fordítják.

A Lurdy mozi termében ezúttal kihunynak a fények, csak egy zongora marad és három énekhang: Szalóki Ági Liszt-díjas énekesé, a Budapest Bárból is ismert, nagyszerű Németh Jucié és az énekes-dalszerző-rendező-filmes Kollár-Klemencz Lászlóé.

Nem először hallhatók ők e rendhagyó koncerten, merthogy mindhárman keresik azokat a helyzeteket, amelyek közelebb visznek más emberek megismeréséhez, a hátrányos helyzetűek problémáinak megértéséhez. A zongoránál Kardon Annamária és Helle Maxi­mi­lian, az egyesület látássérült zenészpárosa kíséri az előadókat.

Az állandó ingerhez szokott szervezetünk először talán tiltakozik a folyamatos sötétség ellen, majd szép lassan megszokva azt, felenged és átadja magát a „csak zene és más semmi” érzésnek. Az énekesek a régi slágerekkel és francia sanzonokkal megidézik Karády Katalin és Edit Piaf szellemét.

Kollár-Klemencz László (balra) rendkívül szuggesztív és érzelmes előadásmódjához mindig kiváló partner Dargay Marcel és Farkas Róbert. Forrás: Facebook

A hiányzó látványt mintha úgy igyekezne pótolni az agyam, hogy nemcsak látni vélem képzeletben a hamvadó cigaretta-véget, hanem szinte a füstöt is érzem. Erőteljesebben hallom a hangokat, élesebben a szöveget. Sokszor hallottam már, de még sosem éreztem ennyire hátborzongatónak Kollár-Klemencz László zengő férfihangján Erdős Virág versének (Ezt is elviszem magammal) megzenésített változatát.

Mintha minden „elvinnivaló” nagyobbat ütne most, így, vaksötétben. Csupán egy óra feketeség az életemből – míg a látássérülteknek ilyen az egész életük.

A koncert utáni beszélgetéssel együtt hétmérföldes lépés ez, amely csiszolja nyitottságunkat és szolidaritásunkat. Kötelezővé tenném.

AJÁNLÓ

A következő vaksötét koncerten, augusztus 13-án este 8 órától Kökény Attila és zenekara lép fel a Lurdy moziban.