Görögdinnye, a hűsítő

A szakértők régóta vitatkoznak rajta, vajon zöldség vagy gyümölcs-e a nyári kedvencünk, az viszont nem kérdés: érdemes minél több görögdinnyét enni, hiszen azon túl, hogy finom, roppant egészséges is.

LakóhelyemHabik Erzsébet2020. 08. 16. vasárnap2020. 08. 16.

Kép: Dinnye evés kersztallergia parlagfű gyümölcs egészséges táplálkozás 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton

Görögdinnye, a hűsítő
Dinnye evés kersztallergia parlagfű gyümölcs egészséges táplálkozás 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton

Vitaminokban, ásványi anyagokban és más értékes növényi vegyületekben rendkívül gazdag. Tartalmaz A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, szelént. Különösen értékessé teszi, hogy nagyon magas a víztartalma (90-95 százalék), vagyis, ha görögdinnyét eszünk, azzal a szervezetünk számára nélkülözhetetlen folyadékot is pótoljuk a forró napokon.

A lédús gyümölcs kitűnő eleme a méregtelenítő kúráknak, s mivel kalóriában szegény – 10 de­kában mindössze 30 kalória található –, és nem tartalmaz sem zsírt, sem koleszterint, így a vonalaikra vigyázók is bátran fogyaszthatják. Mindemellett a görögdinnye likopinban és béta-karotinban is bővelkedik. A béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja, amely elsősorban a szem egészségét támogatja. Tápanyagai csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, a benne található likopin segíthet a koleszterinszint szabályozásában.

A népgyógyászat szerint a görögdinnye enyhíti a reumatikus tüneteket, csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, alkalmas a szervezet salaktalanítására, a légúti panaszok enyhítésére. A magjából készített teát használják cukor- és vesebaj kezelésére. (Ehhez 5 evőkanál dinnyemagot törjünk minél apróbbra, majd hideg vízzel tegyük fel forrni. 45 percen át főzzük gyöngyözve, majd szűrjük le a levet. Naponta egy pohárral fogyasszunk belőle.)

A későbbi vesepanaszokat megelőzni óhajtók számára is hasznos a dinnyeevés: magas víztartalmának és természetes vízhajtó hatásának köszönhetően serkenti a vese és a máj működését, csökkenti a vérben található húgysav mennyiségét, a vesekövek kialakulásának koc­kázatát.

A görögdinnyét leginkább nyersen, önmagában fogyasztjuk, de saláták, limonádék alapanyaga is lehet, sőt turmixitalokat és levest is készíthetünk ­belőle.

Ezek is érdekelhetnek