Gyémánt a koronán

13 plusz egyes kérdéscsokrunkra most a festő-lakberendező Havadtőy Sámuel válaszol.

LakóhelyemBorzák Tibor2021. 10. 29. péntek2021. 10. 29.

Kép: Budapest, 2021. augusztus 18. Az újjászületett Szent István-teremhez kapcsolódó installáció, Havadtőy Sámuel világhírű képzőművész (a képen) alkotása a sajtónyilvános bejárás napján a Budavári Palotában 2021. augusztus 18-án. A művész kifejezetten erre a helyszínre alkotta meg azt a tíz kapura épülő installációt, amely Szent István király Imre herceghez írt intelmeinek csaknem ezeréves szövegén alapul. MTI/Balogh Zoltán, Fotó: Balogh Zoltán

HAVADTŐY Sámuel
Budapest, 2021. augusztus 18. Az újjászületett Szent István-teremhez kapcsolódó installáció, Havadtőy Sámuel világhírű képzőművész (a képen) alkotása a sajtónyilvános bejárás napján a Budavári Palotában 2021. augusztus 18-án. A művész kifejezetten erre a helyszínre alkotta meg azt a tíz kapura épülő installációt, amely Szent István király Imre herceghez írt intelmeinek csaknem ezeréves szövegén alapul. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán

1. Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– A huszonnyolcadik. New Yorkban éltem, ez volt az első nap, amit együtt töltöttem Yoko Onóval és fiával, Seannal. Amellett, hogy végre családban ünnepelhettem, az ajándék is feledhetetlen számomra. Egy része még most is megvan. Egy elefántcsontból készült rák belsejében rejtőzött egy személyre szóló dolog, de hogy mi volt az, azt nem szeretném elmondani…

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nemrég lettem hatvankilenc éves. Elértem tehát azt a kort, amikor egyre többször gondolok azokra az esetekre, amikor nem voltam igazán őszinte vagy tiszta. Megtettem olyasmit is, amit nem kellett volna. Ezeken már nem tudok változtatni, de vágyom rá, hogy valaki szembesítsen azokkal a dolgokkal, amelyeket még magam előtt is rejtegetek. Kezd összeállni a fejemben egy lista.

 3. Mit szeret önmagában?

– Ez sokkal rövidebb lista… Hogy ennyi idősen friss vagyok, és nem apadt ki a kreativitásom, azt elsősorban a rendszeres mozgásnak köszönhetem. Szeretek főzni is, sőt szeretem megenni a főztömet.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Csakis a politikával. Számomra az vált a legfontosabbá, hogy erőmhöz mérten segítem a körülöttem lévőket, a családomat, a barátaimat, a patronáltjaimat.

 5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Erzsébet királynővel. Egész nap hordhatnám a koronát. Lenyűgöző a tetején lévő gyémánt. Szívesen cserélnék a pápával is. Sokáig voltam John Lennon közvetlen közelében, de az ő életét sosem irigyeltem. Nem tudtunk úgy végigmenni az utcán, hogy ne szólította volna le valaki. Volt szerencsém megismerni a legnagyobb amerikai hírességeket – hogy Lennonékon kívül csak Andy Warholt említsem –, akik a magánéletben ugyanolyan egyszerűek és sérülékenyek, mint bármelyikünk. De mivel ikonokká váltak, mások az elvárások velük szemben.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Japánt. Yoko révén mélyebben és személyesebben megismerhettem a szigetországot. Lenyűgöző a kultúrájuk, a filozófiájuk, az életfelfogásuk, a konyhájuk. A saját otthonom is letisztult, minimalista stílusú, ez is a japánok hatása. Nekem egyetlenegy képzőművészeti főiskolai professzorom volt, Yoko Ono, úgyhogy mindent tőle kellett megtanulnom.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Annak idején porcelánból elkészítették a Beatles Yellow Submarine (Sárga tengeralattjáró) makettjét, amiben kekszet lehet tárolni. Sosem dobtam ki, most épp a fürdőszobámban lakik.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– A tornára. De ebben a korban muszáj edzeni, pedig annyi minden mást lehetne csinálni az idő alatt.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– Szívesen járok a barátaimmal étterembe. Szeretek együtt lenni a családommal, az unokatestvéreimmel, a gyerekeikkel. Minden évben elmegyünk valahová nyaralni, néha többször is.

10. Szokott-e jótékonykodni?

– Igen. Régóta kapcsolatban vagyok a Világszép Alapítvánnyal, ahol olyan gyerekeket karolnak fel, akikről szüleik helyett az állam gondoskodik, különféle módon segítik őket. Nemrég volt egy árverés azokból a portréképekből, melyeket festőművészek készítettek a gyerekekről. Ebben én is részt vettem, egy testvérpárt örökítettem meg. Korrepetálásokat is szoktam vállalni náluk.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Rejtő Jenő regényei topon vannak nálam. Akárhol ütöm fel, biztosan felvidít. Az abszurditása, a humora utánozhatatlan. Szinte éhezik az ember a szórakoztató történetekre.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Frida, a kutyám.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Nehezen tudnék a pillangónál szebb lényt elképzelni. Olyan törékeny, mint az élet. És úgy lebeg, mint a lélek.

+1 Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggele ezzel induljon?

– I only came to arrive, magyarul: csak azért jöttem, hogy megérkezzem. Egyszer New Yorkban egy fontos eseményen Yokóval a terem hátsó traktusában ültünk – mindig így tettünk, hogy könnyebb legyen elmenni –, ahol az utolsó pillanatban befutott Andy Warhol. Intettünk neki, üljön oda hozzánk, de ellenkezett. Halkan odasúgta: „Nem, nem, Sa­mukám, én csak azért jöttem, hogy meg­érkezzem.” Vagyis a megjelenése csak a sajtónak szólt, ahogy levették a fényeket, máris sarkon fordult és távozott. Nekem pedig máig fontos ez a mondat.

Havadtőy Sámuel Londonban született magyar szülőktől, akik 1956 elején tértek haza Magyarországra, és csak nagy nehezen tudtak újra kitelepülni. Sam 1971-ben Jugoszlávián keresztül disszidált. Londonban megismerkedett egy régiségkereskedővel, aki meghívta New Yorkba. 1978-ban megnyitotta lakberendezéssel foglalkozó galériáját, ahová egy szép napon váratlanul belépett John Lennon és Yoko Ono. Ez a pillanat megváltoztatta az életét, megbízásaik során szoros barátság alakult ki köztük. Ekkor kezdett el festeni, részese volt a nyolcvanas évek művészeti életének. 1992-ben Yokóval – aki Lennon halála után húsz éven át az élettársa volt – Budapesten létrehozták a Galéria 56-ot. Az utóbbi évtizedben a világ számos helyén volt kiállítása „barokk minimalista” műveiből, s nemrég elkészítette a Budavári Palota újjáépített Szent István Termének installációját.

 

Ezek is érdekelhetnek