Gyümölcsbor-készítési kisokos

Néhány fontos alapinformációval szolgálunk vállalkozó kedvű olvasóink számára, akik felhasználnák az első látásra már nem felhasználható, mégis jó gyümölcsöket.

LakóhelyemValló László2020. 06. 25. csütörtök2020. 06. 25.
Gyümölcsbor-készítési kisokos

Kertünk túlérett, hullott, de még egészséges gyümölcseiből könnyű, üdítő borokat készíthetünk. Cikkünkben – részletes receptek helyett – csak arra van módunk, hogy a legfontosabb tudnivalókra irányítsuk a figyelmet.

Így például arra, hogy cukrot és vizet kell adnunk a gyümölcshöz, mert így lesz a gyümölcsborunk kellemes ital és eltartható. (A szőlő a nagy kivétel, mert annyi természetes cukrot tartalmaz, amennyi a jó italúságot és az eltarthatóságot egyaránt garantálja. Vizet pedig azért nem kell adnunk a szőlőmusthoz, mert a bogyó természetes savtartalma ideális arányú a belőle erjesztett borra nézve.)

Ezzel szemben a gyümölcsök természetes savtartalma nagyobb, mint amit a belőle készített gyümölcsbor megkíván, ezért hígítani kell.

Még a teljesen beérett gyümölcsben is csak annyi cukor képződik, ami kierjedve 2-6 térfogat-százaléknyi alkoholt ad. Ez pedig kevés, a kívánatos arány 11 százalék. A hiányt kristálycukorral kell pótolnunk, amit mindig oldott állapotban adjunk a gyümölcscefréhez. Kérdés, hogy mennyit?

Ribiszkeborhoz például háromnegyed kiló cukrot ajánlott adni egy liter anyaléhez, míg a meggybor esetében 35 dekát. (Az anyalét sajtolással – például csigás kézi passzírozóval – állítjuk elő a gyümölcscefréből.)

Gyümölcsboronként eltérő a hozzáadott víz mennyisége is: a ribiszkeborok készítése során 1,2 liter vizet számítsunk az anyalé literéhez, a meggyborhoz elég 8 deci. Az erjesztőedényt (üvegballont) mindig csak négyötöd részig töltsük meg a cukrozott musttal.

Ahhoz, hogy a gyümölcsmust (anyalé) erjedése jól és biztonságosan menjen végbe, elengedhetetlen a fajélesztő használata.

Enélkül ugyanis fennáll a veszélye, hogy vadélesztők vagy penészgombák nemkívánatos irányba viszik az erjedést. (A fajélesztő „aktivizálásáról” és használatának módjáról a termékhez adott használati utasításból tájékozódhatunk.)

Az íz fokozására citrom-, alma­-, borkősavat használhatunk. Meggybor készítésekor a magok 90 százalékát távolítsuk el, ugyanis a törött magokból egészségre káros ciánhidrogén jut a borba.