Hírességek lepik el a falvakat!

Sztárok lepik el a vidéki településeket! Köszönhető az ivádi polgármesternek, aki koldult már a Parlament előtt, eladásra kínálja a falu nyolc utcájának nevét, most pedig arra kéri a hírességeket, fogadjanak örökbe egy-egy magyar kistelepülést.

LakóhelyemCsontos Tibor2009. 02. 20. péntek2009. 02. 20.
Hírességek lepik el a falvakat!

Többen még keresik a választ arra, hogy Ivády Gábor, a Heves megyei Ivád első embere renitens vagy egyszerűen kreatív figurája a helyi és alkalmanként az országos közéletnek. Ő volt az, aki a Kossuth téren koldult, hogy adományokat és kölcsönöket gyűjtsön egy megnyert pályázat önrészéhez, egy közösségi célokat szolgáló mikrobusz üzemeltetéséhez. Aztán országnak-világnak felkínálta a lehetőséget, hogy Ivádon vásároljanak maguknak halhatatlanságot: árulni kezdte a település nyolc új utcájának nevét, a legolcsóbb 24, a legdrágább 60 millióba kerülne. Ebből a pénzből építenék ki a szennyvízhálózatot, korszerűsítenék a közvilágítást, az óvodát, ebből épülne közösségi ház, terítenének új aszfaltburkolatot az utcákra és parkosítanának is.

A polgármester azt már elérte, hogy kicsiny hazánk a szájára vette a falut, de a világ nagy hírügynökségei is beszámoltak a halhatatlanság-bizniszről, s most itt a polgármester legújabb ötlete. Arra biztatja a hírességeket, hogy „fogadjanak örökbe” egy-egy kistelepülést és vigyék jó hírét a világba. Jól tudja, hogy ezeknek a községeknek, kisvárosoknak a többsége nem az ismertségért, hanem a túlélésért küzd, másrészt meggyőződése, hogy mindegyik településnek ezernyi értéke van, amelyek megmentésre, megismerésre érdemesek. Ezért is rukkolt elő az újabb, országos visszhangot kiváltott kezdeményezésével. Úgy véli, a kistelepüléseknek jót tenne, ha egy-egy híres művész, sportoló, közéleti személyiség pátyolgatna közülük egyet-egyet. A pártolókat meg kellene ismertetni az általa választott település történelmével, értékeivel, lakosaival, ezután a híresség bármerre is jár, hírét vinné a rokonná fogadott falunak, községnek, kisvárosnak, beszélne, mesélne róla, népszerűsítené az interjúiban. S persze, az sem lenne utolsó dolog, ha személyesen is megjelenne a falunapon, a községi fesztiválon, vagy a kisváros valamelyik jeles ünnepségén.

A felhívás nem maradt visszhang nélkül a művészvilágban. Ivády Gábor ugyanis sok színészt felhívott, vegyenek részt az örökbefogadásban. Így kapta Gálvölgyi János Ivádot. Rudolf Péter a Zala és Vas megye határán fekvő Magyarföldet babusgatja majd. Feleségével, Nagykálózy Eszterrel ott vásároltak házat. Ez a település arról is elhíresült, hogy a polgármestere Rátóti Zoltán színművész. Havas Henrik Tardonára szavazott. A Miskolc melletti település önkormányzatának ő kölcsönzött nyolcmillió forintot, s korábban erdőt, földet vásárolt ott, bízva a megtalált termálvíz későbbi hasznosításában. Hernádi Judit Gönyűt választotta, Sasvári Sándor Mátraszentlászlót, László Boldizsár Tengelicét, Dolák-Saly Róbert Bükkszenterzsébetet, Bagi Iván Emődöt, Vitray Tamás Görcsönyt, Ragályi Elemér Ragályt. Dés László egy somogyi falucska mellett döntött.

– Amikor ebben az ügyben felhívott az ivádi polgármester, nem volt kérdéses, hogy Kötcsét választom – mondja Dés László zenész. – Tíz éve van házam ebben a gyönyörű fekvésű, dimbes-dombos somogyi, hatszáz lelkes kis faluban, melynek tájképe szinte vonzza a „magyar Toscana” elnevezést. Nagyon jó viszonyban vagyok Feledy Gyula kötcsei polgármesterrel, akinek megemlítettem, hogy örülnék, ha Megyik János képzőművész barátommal ketten képviselhetnénk a falu népszerűsítését, jó hírnevének terjesztését. Jánosnak is van ott háza, ugyanúgy kötődik a településhez. Kértem, hogy a teendőinkkel kapcsolatos megbízólevél ezúttal kivételesen két névre szóljon. Mindenütt szeretnénk felhívni a figyelmet a falu szépségeire és segíteni gondjai megoldásában, újabban például a nagyszerű pedagógiai munkát végző általános iskola bezárásának megakadályozásában.

Bodrogi Gyula kedves ötletnek tartja a kezdeményezést, és bevallja, hogy Pétervására települést nem ő választotta, az ivádiak ajánlották neki.
– Még nagyon az elején tartunk, hiszen az ismerkedésen sem vagyunk túl – teszi hozzá Bodrogi Gyula. – Szeretnék majd alaposan tájékozódni, milyen értékek vannak arrafelé, mik a hiányok, miben kell segíteni, először ezeket kell feltérképeznem és csak utána lehet kieszelni azokat a teendőket, amelyekkel használhatunk Pétervásárának. Azonnal igent mondtam a felkérésre, mert szépen elmondták, mivel járna mindez, s ha sikerül megvalósítani néhány elképzelést, akkor különösen hasznos lehet ez az ötlet. Az sem baj persze, ha a környéken lehet vadászni...
Arra a kérdésre, hogy ha neki kellett volna választania, az ország mely csücskére szavaz, Bodrogi Gyula azt mondta, annyi szíve csücske van az országban, hogy jót tettek vele az ivádiak, amikor helyette választottak...

Ezek is érdekelhetnek